Loket: Hrad uvítal stotisícího turistu

Sezóna roku 2018 je na hradě v Lokti zase velmi úspěšná. Návštěvnost je zatím na vyšších číslech než v roce 2017. Vloni zde totiž uvítali stotisícího turistu 29. 8. 2017, letos však již 23. 8. 2017.

dezinfekce

Stotisícím návštěvníkem hradu Loket za rok 2018 se stala mladá rodina ze Stříbra. Petr Sásik s manželkou Veronikou, jedenáctiletou Adriankou a její dvouletou sestřičkou Arletkou si zakoupili vstupenku a prošli hradní branou přesně ve 14.29 hodin.

Jubilejní návštěvníky v Lokti vřele uvítal ředitel hradu Václav Lojín a předal rodině glejt hradního pána, napsaný ve středověkém stylu a přednesený průvodcem panem Mgr. Radkem Šmídem. Tento glejt s hradní pečetí opravňuje jeho držitele k návštěvě hradu Loket zdarma během let 2018 i 2019, včetně doby konání výročních trhů, jako jsou Vánoční jarmark, Středověké slavnosti s rytířskými kláními či říjnové Vinobraní.

Držitelům stotisící vstupenky, rodině Sásikových, gratulovali a předali dárek spolu s ředitelem hradu Loket panem Václavem Lojínem také vedoucí průvodců paní Mgr. Naděžda Koláříková, průvodci Miloslav Švec a Jakub Jan Kosohorský. Jubilanti Sásikovi ze Stříbra obdrželi na památku balíček s velkou soškou skřítka Gottsteina, který nosí štěstí. Dále si odnesli knihu Loket v době života a vlády Karla IV. s autorským podpisem historika PhDr. Vladimíra Vlasáka. Od téhož autora také brožuru o Anežce České a jejím působení v Lokti. Děti se potěší brožurou Letem Karlovým světem s kvízy, rodiče jistě ohodnotí likérku-placatici s erbem Lokte a další drobné upomínky na hrad Loket.

Manželé Sásikovi navštívili hrad Loket již nejméně počtvrté.

„Je to jejich oblíbený hrad, rádi se sem vracejí a vždy objevují nové předměty v expozicích. Loket navštívili s již dvěma dcerkami, starší Adrianka zde byla s rodiči již podruhé, malá Arletka poprvé. Sásikovi vedou své děti k poznávání naší historie a k objevování krás naší země. Nejvíce pana Sásika na Lokti baví výstup na hradní věž, kde oceňuje výhled do kraje. Zvláště dnes za krásného slunného počasí stál výhled zato. S dvouletou Arletkou prý 94 schodů zvládli bravurně! Paní Veroniku Sásikovou a její starší dceru Adrianu nejvíce zaujaly expozice historického porcelánu. Adrianka se ale také vůbec nebála v děsivé expozici útrpného práva a moc si to v mučírně prý užila! Rodina Sásikových popřála hradu Loket a všem hradníkům mnoho úspěchů a stotisícího návštěvníka prý vícekrát do roka,“ uvedla vedoucí průvodců hradu Loket Mgr. Naděžda Koláříková.  

Hrad Loket slaví další z velmi úspěšných roků. A to jsou na seznamu akcí ještě dvě velké události. Ve dnech 6. 10. a 7. 10. se již tradičně koná Vinobraní na hradě Lokti s vinaři a cimbálovkou z Moravy. Dále to budou jedinečné Vánoční trhy v době adventu 8. a 9. 12.

Městský hrad Loket je možné navštívit denně, včetně svátků, a to do konce srpna od 9 do 18 hodin (zavírací hodina je v 18.30 hodin). Od září od 9 do 16.30 hodin (zavírací hodina je v 17 hodin). Od listopadu pak od 9 do 15.30 hodin (zavírací hodina je v zimě v 16 hodin).


Zdroj: Poznej Sokolovsko


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy