Kynžvartská daguerrotypie se stává první památkou UNESCO na území Karlovarského kraje

Movitá národní kulturní památka Kynžvartská daguerrotypie byla zapsána na prestižní seznam světového kulturního dědictví do registru Paměť světa UNESCO.

dezinfekce

Snímek vznikl v roce 1839. Autor daroval snímek kancléři Metternichovi ještě před zveřejněním svého objevu. Kynžvartská daguerrotypie se tak stává první movitou UNESCO památkou na území Karlovarského kraje.

Seznam UNESCO v rámci registru Paměť světa obsahuje památky dokumentárního dědictví, které pro svůj celosvětový význam a ojedinělost mají patřit celému světu. Česká republika má nyní v registru osm památek. Jednou z nich je i Kynžvartská daguerrotypie. Daguerrotypie je nejstarším prakticky používaným fotografickým procesem, který byl vhodný pro každodenní použití a nevyžadoval extrémně dlouhé expoziční časy. Zveřejnění vynálezu daguerrotypického postupu je dodnes považováno za okamžik vzniku fotografie.

Kynžvartská daguerrotypie je zátiší s motivem uměleckého ateliéru a s vlastnoručním věnováním autora kancléři Metternichovi. Kníže Metternich si vlastnoručně na zadní stranu poznamenal jako velmi významnou skutečnost, že mu Louis Jacques Mandé Daguerre (1789-1851) tuto daguerrotypii věnoval dokonce ještě před zveřejněním svého objevu. Kynžvartská daguerrotypie se stala součástí kynžvartského zámeckého muzea, jednoho z prvních veřejnosti přístupných muzeí v Evropě (1828).

Dnes je Kynžvartská daguerrotypie zapůjčena do expozice Národního technického muzea v Praze. Zde je veřejnosti přístupná v rámci expozice s názvem Fotografický ateliér.

Na zámku Kynžvart se připravuje nová expozice s pracovním názvem „Kynžvartská dagguerotypie a další poklady Metternichů“, v níž by měly být vystaveny některé z nejcennějších pokladů ze sbírek zámku Kynžvart. Hlavním exponátem bude právě dagguerrotypie. Důvodem vzniku nové expozice je, že mnohé ze vzácných artefaktů nemohou být z důvodu ochrany, bezpečnosti a klimatických podmínek prezentovány v rámci běžných návštěvních okruhů a jsou uloženy v depozitářích nebo zapůjčeny jiným institucím. Kynžvartská daguerrotypie dnes nepochybně patří mezi nejcennější poklady Metternichovy kynžvartské sbírky.

O tom, že kynžvartská daguerrotypie bude zapsána na seznam UNESCO Paměť světa jsme vás informovali zde.


Zdroj: Živý kraj


Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy