Kynšperk: Závod Botas měl 40. ročník (TV Západ)

V sobotu 21. května se v Kynšperku nad Ohří jel další díl každoročního automobilového recesistického závodu zvaný Botas. Na startu jubilejního 40. ročníku se sjelo osm posádek.

dezinfekce

Organizátoři jim připravili pestrou trasu plnou zajímavých úkolů, a to i přesto, že v noci před závodem se regionem přehnala divoká bouřka, která na řadě míst způsobila škody.  

"Všichni se té soutěže zúčastňují proto, aby se pobavili, vyzkoušeli si, co umí fyzicky, co zvládnou, a taky aby si ověřili, všeobecné znalosti z kultury, zeměpisu a ostatních věcí, které potřebují v životě. Ono tady v okolí moc vymyslet nejde, nicméně byl malinký úsek trati pozměněný, bohužel noční události nám to trochu zhatily. Někteří se tam, ne že by báli projet, ale bylo to trošku složitější, báli se o svá vozidla, což je pochopitelné, ale jinak co se týče koncepce a filozofie plánování tratě zůstává stejná," uvedl spoluorganizátor akce Pavel Kováčik. 

Všech 40 ročníků absolvovali pouze dva lidé, jeden z organizátorů a jeden z řidičů. 

"Jsem rád, že vůbec jsem se toho dožil, protože někteří už nežijí moji bývalí začátečníci. A mně se to strašně líbí a jsem rád, že vůbec aspoň něco se dělá pro nás seniory, se dá říci," se smíchem v narážce na svůj věk řekl Jiří Rozsnyaki. 

Během 4 dekád si pan Rozsnyaki se svými posádkami udržovali solidní umístění. 

"Můj průměr je takové šesté, sedmé místo. Pár prvních, druhých, nejhorší jsme byli sedmnáctí, ve třetím ročníku myslím, že to bylo, ale vždy abychom byli alespoň v top 10. A to se nám vždycky vedlo, posledních 10 – 15 let. No akorát, že poslední 3, 4 roky už to je trošku jinačí. Ale jsem rád, že vůbec se můžu zúčastnit," dodal Rozsnyaki. 

Na celkem 11 stanovištích plnily posádky nejrůznější úkoly. Hod syrovým vejcem hned na úvod pobavil řadu z nich a zároveň donutil některé vyhledat vodu k umytí. Běh s hasícím přístrojem prověřil rychlost a sílu kostýmovaných účastníků. 

Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo v restauraci Skleník. Organizátoři věnovali vzpomínku a potlesk prvnímu ředitel Oldřichovi Beránkovi. Na třetím místě se umístila posádka Čtyřlístek s řidičem Milanem Tunegou, navigátorkou Janou Tunegovou a posádkou tvořenou Ivanou Baxovou a Vlaďkou Adlofovou. 

Druhá dojela posádka vozu č. 1 s ve složení – řidič Miroslav Černý, navigátor Matěj Svoboda a posádka Jan Lukács a Filip Kabil. Vítězi 40. ročníku Botasu se stali několikanásobní vítězové soutěže s řidičem Martinem Haklem, navigátorem Petrem Gajičem a členy týmu Jaroslavem Vágnerem a Janem Řezníčkem. 

Vítězná posádka si připravila překvapení pro jednoho z organizátorů, Jiřího Roubínka, který se zúčastnil také všech čtyřiceti ročníků. Velkou fotokoláží udělali panu Roubínkovi upřímnou radost. 

Nejlepším řidičem byla vyhlášena Šárka Budinská, nejlepším navigátorem Matěj Svoboda. Cenu Miss Sympatie získala Eliška Chotěborová. Nejhezčí kostýmy měla podle poroty posádka vozu č. 4, která si vybrala hrdiny Želvy Ninja. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy