Kynšperk: Proběhla připomínka 72. výročí osvobození města (TV Západ)

V pátek 5. května si v Kynšperku připomněli konec druhé světové války uctěním památky jejich obětí. Tradiční průvod od školy došel za hudebního doprovodu kynšperského dechového orchestru k památníku v Chebské ulici.

dezinfekce

Zde zástupci města, Karlovarského kraje, Armády ČR, Policie ČR, Vězeňské služby, americké i ruské ambasády a Spolku přátel USA položili květiny za čestné stráže skautů. 

„Nechceme a nemůžeme připustit, aby nastupující generace zapomněly na tuto historii. Vždyť každá válečná oběť měla konkrétní tvář, vlastní osud a nezcizitelné právo na život. Květinami, které jsme zde položili, chceme vzdát hold všem lidem, kteří během válečných let umírali, ať už ve vojenských uniformách, vězeňských mundúrech nebo v civilních šatech. Chceme jim tímto způsobem vzkázat, že nezapomínáme a jsme jim vděčni za život v míru,“ uvedla v proslovu místostarostka Štěpánka Neubergová.

Poté se průvod s mažoretkami i jedním vojenským historickým autem a motocyklem vydal na prostranství před kostelem. Zde stojí pomník americké armády, ke kterému byly položeny další květiny a věnce.

„Měli bychom být schopni nalézt každý sám v sobě aspoň trochu té odvahy, statečnosti a skutečného pochopení hrozícího nebezpečí, které nám předvedli ti, kteří před 72 lety bojovali o Kynšperk a okolí. Zvykli jsme si na svobodu a mír. Ale nemusí to tak být vždy. Příkladem jsou útoky v Paříži, v Belgii, ale i v dalších zemích západní Evropy. I zde na západě Čech je prioritou bezpečnost města a našich občanů, podpora složek integrovaného záchranného systému a spolupráce s městskou policií i Policií České republiky,“ připomněl starosta Kynšperka Tomáš Svoboda.

„A tak nyní 72 let od porážky nacistického režimu bychom si měli připomínat důležitost základního principu svobody a demokracie. Musíme se o ni nejen starat, ale také chránit. Ve hře je příliš mnoho. Společná  svoboda i svobodné jednotlivce, za které mnozí položili své životy, mohou být podkopávány či nenávratně ztraceny, pokud je nebudeme chránit,“ varovala Beth Fernand, zástupkyně americké ambasády. 

Projev přednesl také zástupce ruské ambasády Igor Melnik. Poté se představily dvě skupiny kynšperských mažoretek a oficiální část programu tím byla ukončena.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy