Kynšperk: Pokus prokázal nedostatečné třídění odpadu (TV Západ)

V nejlidnatější lokalitě v Kynšperku nad Ohří, náměstí SNP, se ve čtvrtek 18. března uskutečnil pokus s tříděním odpadu. Jeho hlavním záměrem bylo ukázat, jakou část směsného odpadu tvoří složky, které lze třídit. Pracovníci Správy majetku si připravili krycí fólii, na kterou postupně vyložili obsah popelnice na směsný odpad.

dezinfekce

"Vysypali jsme to, roztřídili jsme to na plast, papír, sklo a bioodpad. Výsledek je zhruba takový, že jedna třetina zůstala v kontejneru, dvě třetiny se roztřídily. Bohužel to je obvyklý obrázek. Musím říci, že někde je to ještě horší. Zde to ještě celkem šlo. Nešli jsme do úplně čistého třídění. Rozebírat pytle – nic příjemného. Ale je to obrázek standardní po celém městě," popsal jednatel Správy majetku města Kynšperka Miroslav Horálek. 

Celé, zhruba půlhodinové třídění, zaznamenávala bez přerušení videokamera. Tak, aby pokus nemohl být nijak ovlivněn. Výsledek přítomné nepřekvapil.

"To, co máme natočeno, jasně ukazuje, že lidé netřídí tak, jak mají. A to se omlouvám lidem, kteří třídí. Když se samozřejmě podíváte do popelnic, tak sice třídí, ale netřídí správným způsobem. Tzn., že PET lahve nejsou sešlápnuté, plechovky nejsou sešlápnuté. O tom již hovořil jednatel Správy majetku - potom naše svozová firma vozí vzduch," doplnil starosta Kynšperka Tomáš Svoboda. 

Argument, že je v Kynšperku málo nádob Správa majetku odmítá. Naopak podle statistiky, kterou obsahuje souhrnný materiál k problematice třídění, má Kynšperk s 4800 obyvateli k dispozici počet barevných nádob jako jedenáctitisícové město. 

"Celkově je to velkoobjemových 1100 litrů, máme 45 kontejnerů na plasty, 45 na papír a kolem 30 kontejnerů na sklo. Dále jsou zde kontejnery na bioodpad, ty zabezpečuje skládka FCC v Sokolově, a jinak standardní odpadové nádoby na komunální odpad," spočítal Horálek. 

Ročně platí obyvatelé Kynšperku za svoz odpadu 700 korun na osobu. Statistiky EKOKOMu ukazují, že pouze 9 procent odpadu je vytříděno. Město se tak řadí mezi nejhorší v celé republice. Pokud nedojde k výraznému zlepšení třídění, bude město přistoupit k razatnímu zdražení poplatku. Pro zájemce o třídění město nabízí zdarma například tašky na odpad. Řadu doporučení obsahuje materiál, který je možné si prohlédnout online na adrese v textové části reportáže. 

http://kynsperk.cz/files/index.php?id=2936


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy