Kynšperk: Město zahájilo distribuci respirátorů FFP2 seniorům (TV Západ)

Město Kynšperk nečekalo na přislíbenou pomoc státu s distribucí ochranných pomůcek a nakoupilo pro své seniory respirátory za vlastní peníze. Na distribuci se podíleli členové Rady města.

dezinfekce

„Ona to byla shoda okolností. Ve středu jsme měli Radu, kde jsem navrhl, že skutečně za tohoto zhoršeného stavu a vůbec té kritické situace pro naše občany, hlavně starší seniory 70+, bychom měli něco udělat. Domluvili jsme se, že jim nakoupíme respirátory FFP2. Do toho ve čtvrtek spadlo, že vláda vyhlásila uzavření okresů Sokolov, Cheb a Trutnov, kdy slíbila, že sem pošle milion respirátorů FFP2 nebo roušek. Poté se to upřesňovalo. Na základě toho jsme zjistili, že jich přijde půl milionu. My, ale jako Rada, jsme se již předtím v rámci Krizového štábu domluvili, že ano, že je nakoupíme. Bylo to nezávislé na tomto. Na základě toho nám v pátek respirátory přišly. Nyní se zrovna nacházíme u mě v kanceláři, kde se koná tzv. rozdělování. Nechal jsem si vytáhnout seznamy, tzn., že vím, že u nás je zhruba 628 seniorů starších 70 let. Tzn. na toto jsme nakoupili respirátory. V současné době je rozdělujeme. Každý Radní vyfasuje určitý počet kolem 100 až 150 respirátorů a podle adresy je roznese našim seniorům do schránek,“ popsal postup starosta Kynšperka Tomáš Svoboda. 

S distribucí pomohli i místní dobrovolní hasiči. Spolu s balíčkem 5 respirátorů na osobu se roznášel i malý informativní letáček. 

„Je tam základní informace, aby věděli, když už se jim sada respirátorů objeví ve schránce, proč a od koho ji tam mají. Napsali jsme, že je to od nás – od města. V závěru tohoto letáčku jsem je i poprosil, aby skutečně dodržovali všechna pravidla a byli na sebe opatrní. Doba je samozřejmě složitá. Je to v návaznosti na to, když se podíváte na statistiky, nemluvím o celém okresu, mluvím jen o Kynšperku, kolísá to zde. Měli jsme tady kolem stovky pozitivně testovaných občanů, pak to kleslo na 85. V současné době jsme na 120, 130 a čísla stále stoupají. Myslím si, že nejohroženější skupina si to zaslouží. Jednoznačně jsme se na Radě a Krizovém štábu domluvili, že pro naše seniory je potřeba něco udělat,“ dodal Svoboda. 

Dlouhodobě je ve městě uzavřené Infocentrum. Městský úřad funguje v omezeném rozsahu, řada pracovníků si nákazou prošla. Starostu zároveň dost mrzí názory některých diskutérů, kteří důsledky covid-19 zpochybňují. 

„Občas někteří si skutečně myslí, že je to stále výmysl a že se nic neděje. Těmto občanům bych vzkázal, aby se skutečně šli podívat do nemocnic. Máme kontakty na zdravotníky apod., jednáme s nimi, protože nás zajímá to, když lidé onemocní, tak se samozřejmě někam musí převézt. Nemocnice jsou přetížené. Ať se tam jde alespoň na jeden den podívat, aby viděl, že to skutečně není žádný výmysl. Ta nemoc je složitá, zákeřná a umírá na ní spoustu lidí. Snažíme se nějakým stylem občany přesvědčit o tom, že skutečně je potřeba dodržovat pravidla a aby na základě toho se nám nestalo, že se zde ta nemoc rozšíří a bude nám tady umírat čím dál tím více občanů. Nemyslím jen nakažených. Může se samozřejmě stát cokoliv. Situace skutečně není jednoduchá. Někteří to znevažují. Těmto občanům bych chtěl vzkázat, že ta nemoc je velice zákeřná. Nerad bych, aby potom ten, kdo si stěžuje nějakým stylem nemoc chytil a pak zjistil, že to skutečně žádný výmysl nebyl,“ varoval starosta Tomáš Svoboda. 

Co se týká očkování, v Kynšperku je dosud naočkováno jen pár nejstarších obyvatel a situace se zatím nelepší, přestože by řada lidí ráda získala vakcínu. Tak jako ve většině oblastí je zatím očkovacích vakcín velký nedostatek.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
19.02.2021 09:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy