Kynšperk: Město si připomnělo 77. výročí osvobození (TV Západ)

V pátek 6. května se Kynšperku nad Ohří uskutečnila připomínka osvobození města americkou armádou. V loňském roce, kdy pandemie covidu znemožnila veřejnou akci a zástupci města si výročí připomněli v komorním duchu, se letos opět konal průvod městem.

dezinfekce

V jeho čele šly mažoretky a za nimi členové Městského dechového orchestru a občané města v doprovodu dvou dobových vojenských vozidel. 

U pomníku padlých v Chebské ulici byly položeny květiny a poté se průvod vydal do centra města k pomníku amerických vojáků. U obou pamětních míst drželi čestnou stráž skauti z kynšperského oddílu Lípa. Květiny a smuteční věnce uložili k pomníku zástupci Armády ČR, církve, Policie ČR a města Kynšperka. Jako první přednesl projev atašé zastupitelského úřadu Spojených států amerických v ČR. 

"Všichni jsme doufali, možná naivně, že vrtochy autokratického leadera, nemohou vést k válce v Evropě v 21. století. Sledujeme, jak se historie opakuje. Naléhavě si uvědomujeme, že o svobodu se musí neustále pečovat, že musí být chráněna a bráněna. A my, jako spojenci, partneři a přátelé, musíme podporovat jeden druhého v tomto každodenním boji za svobodu, abychom poslali tyrany a tyranii na smetiště dějin. Přátelé a spojenci, sjednoceni bok po boku, neopustí jeden druhého a společně zvítězí. Tak to bylo v roce 1945, a tak to je i nyní," uvedl mimo jiné Peter Lindland ze zastupitelského úřadu USA v České republice. 

"Před 77 lety Kynšperk a celý Západ nadšeně vítaly, jako své osvoboditele, americkou armádu. Praha a další části Čech a Moravy ve stejných dnech vítaly Rudou armádu. Chtěl bych naše osvoboditele ubezpečit, že nezapomínáme komu vděčíme za svou existenci a za svou svobodu," řekl v projevu starosta Kynšperku Tomáš Svoboda. 

Farář Církve československé husitské poukázal na nebezpečí překrucování pravdy a pojmů

"Kdo znásilňuje pravdu, nebude mít daleko ke znásilňování žen. Kdo ubíjí právo a vysmívá se spravedlnosti, nebude mít problém zabíjet lidi a vysmívat se obětem. Kdo se ohání bojem proti fašismu, dává tím najevo, že válku - i kdyby ji nazval "speciální operací" - povede bezcitně a bezohledně, protože nepříteli upřel status lidské bytosti. Když si ho ocejchuje jako fašistu, už se k němu nemusí chovat jako k člověku - a sám se stává nelidským. Dehumanizací nepřítele ztrácí vlastní lidskost," varoval Lukáš Bujna. 

V závěru setkání zazněly hymny obou států. Poté již proběhlo hudební vystoupení orchestru s mažoretkami.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy