Kynšperk: Lidé oslavili 79. výročí osvobození města (TV Západ)

Každoroční připomínka osvobození města Kynšperk americkou armádou probíhá vždy 6. května a nejinak tomu bylo i letos, 79 let od konce druhé světové války. Tradiční průvod obyvatel města v čele s mažoretkami a Městskou dechovou hudbou doprovázel historický vojenský vůz.

dezinfekce

První zastavení proběhlo u památníku obětem tohoto konfliktu v Chebské ulici. Čestnou stráž zde držely místní skautky. Květiny položili Tura Murdock z kanceláře zástupkyně velvyslance Spojených států amerických, zástupci Krajského vojenského velitelství Armády České republiky, dále Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje a Vězeňské služby z místní věznice a radnice města Kynšperk. 

Průvod se poté přesunul na Náměstí 5. května k památníku americkým vojákům 16. pěšího pluku 1. pěší divize 5. sboru armády, kteří osvobodili Kynšperk. Kromě vzdání piety a položení květin si lidé vyslechli také projevy, které se z americké strany nesly ve znamení vděku za vzpomínku města.  

„Jsme vděční, že jejich památka je stále živá. Před sedmdesáti devíti lety náš sdílený závazek svobodě a spravedlnosti bylo jednotící volání, které překročilo hranice a sjednotilo nás ve společném úsilí proti tyranii a útlaku. I když nedlouho po tomto vítězství byly naše země opět rozděleny, tentokrát železnou oponou, jsem vděčná, že vzpomínka na naše společné oběti přetrvala a dnes je mi ctí stát po boku každého z vás,“ řekla mimo jiné Tura Murdock.

Zástupkyně dále vyzdvihla odhodlání amerických žen. Těch v dobách před osmi desítkami let vstoupilo na 350 tisíc do armády, dalších 6 milionů pak zajišťovalo zázemí. Vzpomněla také na afroamerické vojáky a jejich odvahu, která měla vliv na další vývoj občanských práv po válce. Dalším tématem pak bylo 25 výročí vstupu České republiky do NATO a současná ruská agrese na Ukrajině. 

Promluvil také farář Milan Kučera z Římskokatolické farnosti Chlum Svaté Maří a to především o vnitřní svobodě a varoval před závislostmi. Svůj projev přednesl také starosta města, kdy připojil také historická fakta o situaci roku 1945.

„Vážení spoluobčané. Květinami, které jsme dnes společně položili na pietní místa v našem městě, chceme vzdát hold konkrétním lidem, kteří během dlouhých válečných let umírali, ať už ve vojenských uniformách, vězeňských mundúrech nebo v civilních šatech. A vzkázat jim, že nezapomínáme. Vážení přítomní, nyní uctíváme památku všech, kteří položili svůj život za mír a svobodu minutou ticha,“ vyzval přítomné starosta Kynšperka Marek Matoušek. 

Poté zazněly státní hymny Spojených států amerických a České republiky. Za závěr vzpomínky na květnové události zatančili kynšperské mažoretky.

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vizovické Trnkobraní 2024

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024