Kynšperk: Letní slavnosti připomněly 50 let místního orchestru (TV Západ)

Letošní ročník Letních slavností města Kynšperk na Sokolovsku se konal za krásného slunečného počasí a nabídla rozsáhlý program. Nechyběly ani oslavy výročí 50 let od založení zdejšího dechového orchestru, dnes Městské hudby Kynšperk nad Ohří.

dezinfekce

Tradičně se účastníci průvodu shromáždili na prostranství před základní školou. Jen fotografování letos trvalo o něco déle. Důvodem byl třetí sraz muzikantů, kteří zmíněným tělesem prošli nebo v něm dosud aktivně vystupují. V procesí se objevili nejen účastníci z okolí, ale také bývalí členové z Liberce, Českých Budějovic či Hradce Králové. Společně poté vyrazili ulicemi Kynšperka směrem k městskému sportovišti. 

Zde již byly v provozu stánky a atrakce pro návštěvníky, jejichž počet postupně narůstal. Zahájení obstaral moderátor David Petřík, který pozval na pódium starostu města Marka Matouška. Po krátkém vstupu, v němž hrálo roli i hélium, pak společně přivítali na pódiu i hlavu partnerské bavorské obce Himmelkron Gerharda Schneidera.

„Je to něco výjimečného, jak tyto dvě města spolupracují a jak dlouho to trvá, protože vzájemně se navštěvujeme ať u nich na Strassenfestu nebo na našich Letních slavnostech a tam jsou ještě lipové aleje a pak samozřejmě tam ještě přijíždí naše Základní škola, jednou tam byli i dobrovolní hasiči, takže to funguje bez problémů,“ uvedl mimo jiné starosta Matoušek. 

„Dobrý den, milí kynšperští přátelé, dovolte mi, abych vás jménem naší malé himmelkronské delegace srdečně pozdravil a popřál vašim městským slavnostem vše nejlepší. Máte skvělé počasí, užijte si den a zůstáváme přátelé,“ přednesl krátkou zdravici Schneider. 

Na programu poté bylo vystoupení dětí. Nejprve se představila drobotina z Mateřské školy u Pivovaru. Pak je na pódiu vystřídaly žáčci z mateřinky Zahradní se svým šmoulím rejem. 

Další oficiální částí programu bylo ocenění bývalého dirigenta Městské hudby Kynšperk Jaroslava Brože, manažera zájezdů do zahraničí Jiřího Daneše, Josefa Zikmunda jako zakládajícího a stále aktivního člena, dále Romana Švancara, který má na starosti zastupování na dirigentské pozici Viliama Béreše a bývalé ředitelky ZUŠ Zdeny Karbulové, jež zorganizovala nejeden zájezd tělesa. Dlouhodobý předseda spolku při Městské hudbě Alois Gloss a dosud předposlední dirigent, hudební nestor Jan Zmrzlý, se bohužel ze zdravotních důvodů svého ocenění dočkají až v soukromí. Dárek v podobě pamětního trička získal starosta města a za autorku loga převzala malou odměnu její maminka. Drobnou pozornost dostala také Jitka Fürstová, která organizovala celý sraz muzikantů. Orchestr poté spolu s mažoretkami zahrál krátké pásmo skladeb. 

Na pódium se mezitím přesunuli žáci oddělené hry na bicí nástroje zdejší Základní umělecké školy pod vedením Jiřího Černého, aby předvedli pásmo exotických rytmů. Program pokračoval až do večerních hodin hudební produkcí. Představily se skupiny Prague Queen, Hillbilles Country Band, Amy Winwhouse Tribute Band a PfP Rock.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy