Kynšperk: Dobrovolní hasiči oslavili 145 let od založení (TV Západ)

Oslavy výročí 145. let dobrovolných hasičů v Kynšperku nad Ohří zahájil v sobotu 31. srpna průvod městem za doprovodu Bohemian Marching Bandu. Spolu s místními pochodovali také zástupci dalších jednotek z regionu a hosté z partnerského Himmelkronu.

dezinfekce

V areálu sportoviště pak na příchozí čekal pestrý program. V úvodu došlo na poděkování těm, kteří pomohli hasičům s nalezením data založení. To ještě donedávna nebylo známo.

„Mě to po pár návštěvách u kolegů jiných sborů, kteří tu historii znali, nedalo a začal jsem si říkat, že nám něco pořád chybí, a to rok, kdy to všechno začalo a prapor. A tak jsem se zeptal Romana Melničuka, který s tím má největší zkušenosti v mém okolí, a paní Frehárové – historičky města, která o to má obrovský zájem. Tito dva lidé rozhodili své sítě a rozjeli se do Jindřichovic a do Sokolova, kde jsou dané věci zapsané, a tam tento rok zjistili, sešlo se to, je to podložené i písemně. Většinou tak, jako v jiných obcích, bylo to vždy po velkém požáru, kdy město téměř skoro shořelo bez pár jednotek domů,“ přiblížil cestu k oslavám velitel jednotky Marek Matoušek.

Hasičům popřáli k výročí starostka obce Libavské Údolí a starostové Himmelkronu a Kynšperka. Město svým hasičům zároveň zakoupilo důležitý doplněk pro práci – termokameru. 

„Víme, co hasiči potřebují. Pravidelně jim dodáváme nějakou výzbroj, techniku a po konzultaci s velitelem hasičů, jsme se domluvili, že dostanou tuto kameru,“ potvrdil starosta Kynšperka Tomáš Svoboda.

Hlavní pozornost publika a poděkování všech si vysloužili členové sboru, kde působí i dvě ženy. 

„Dárky jsou v podobě, co nám vyrobila Základní škola v Kynšperku nad Ohří na 3D tiskárně. Je to takový symbol 145 let Hasiči Kynšperk. Poté pamětní plakety, protože každý by měl mít doma vesměs něco, čemu dává 20, 30 let. Takže takhle jsou u nás kluci dlouho,“ vysvětlil velitel jednotky dobrovolných hasičů v Kynšperku Marek Matoušek. 

Dobrovolní hasiči veřejně ocenili spolupráci s ostatními složkami Integrovaného záchranného systému a vyjádřili poděkování také všem, kteří se jejich oslav zúčastnili. A přivezli také techniku. Hlavním záměrem bylo ukázat, co vše od založení používali kynšperští hasiči.

„Máme zde koněspřežní stříkačku, která je stále majetkem naší jednotky. Když jsem byl dorostenec, což už je řekněme 22 let, tak se to válelo v garáži. S kluky jsme to dali dohromady, vyleštili jsme a měli jsme to uložené na stanici a opečovávali. Nicméně postupem času se nám zkracovalo místo, kam by se nám to vešlo. Ve Skalné se otevřelo muzeum hasičské techniky, takže jsme to tam zapůjčili a od té doby to tam mají. Dřív se tedy jezdilo k požáru s tímto strojem, kdy to fungovalo tak, že uprostřed je pístové čerpadlo – dvojčinné. Přijelo se k nějaké kašně či k nějakému zdroji vody, na každé straně byli dva hasiči a hasiči pohybem nahoru a dolů pumpovali, poháněli pístové čerpadlo a ze stříkačky stříkala voda. Proto také dříve bývala uprostřed města kašna, protože ke kašně se zpravidla dotáhl tento stroj,“ popsal zástupce velitele kynšperských hasičů Jaromír Zeman.

K vidění byla jak historická tak současné technika. Předvedli se také děti kynšperských hasičů v požárním útoku. 

Hasiči pak ukázali simulaci zásahu u dopravní nehody.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy