Kraslice: Veteránskou přehlídku vyhrála Škoda 422 (TV Západ)

Již čtvrtý ročník veteránského loučení se sezónou se odehrálo v Kraslicích na den státního svátku 28. září. I přes sílící obavy z covidových opatření se nakonec sjela slušná účast a k vidění byly nádherné kousky historie. A lidé mohli hlasovat o ty nejhezčí.

dezinfekce

„Jezdců bylo 35, ale fyzicky 32. Přibyly nám ale nějaké trošku jiné záležitosti, jako traktor. To jsem ani nečekal, protože mi to úplně nekategorizujeme. Přijeli i nějaké vojenské záležitosti. Takže spokojenost na dnešní poměry, na počasí, které neovlivníme, ale klaplo to na 100 procent. Je to vyloženě jen divácká soutěž. Diváci v rámci anketních lístků hází do naší Kraslické losovačky, co si zvolí, co se jim líbí, pak to asistentky sečtou a vyhodnotí se to. Pak je samozřejmě záležitost starosty, který si volí tyto věci úplně individuálně sám, tomu do toho nemluvíme,“ přiblížil soutěž spolupořadatel přehlídky Luděk Votoček. 

Cenu starosty v automobilech získal majitel Škody 422 pak Zachovský. O svém veteránu má dokonalý přehled.

„Je to auto vyrobené 13. července 1929, Škoda 422, je to čtyřválec a 22 koní. Taková střední třída,“ popsal Jan Zachovský, majitel veteránského auta.

Na jeho obnově pracoval spolu s rodinou přes deset let. 

„Od výdřevy, plechařinu, lak, čalounění. To tedy dělal čalouník. Generálku motoru dělal mechanik, který tomu rozumí. Maximálně jezdím kolem 50 km/h, a to je i poměrně hodně, poněvadž některý stav našich silnic je docela nebezpečný. Spotřebu to má 9 až 9,5 litru, jak kdy, záleží podle terénů, okolností. Je to na 18palcových kolech, takže je to dost vysoké auto. Dá se říci, že i víceméně docela dost nebezpečné. Musím dávat pozor na všechny kolem mě, věčně ve střehu, poněvadž dneska je to trošku už o život,“ uvedl majitel. 

Kromě ceny starosty města získala škodovka také hlavní cenu veřejnosti. A pocity majitele vozu? 

„Ještě se teď klepu. Je to skutečně za letošní sezónu, kdy jsme najezdili strašně málo, dost dobrý úspěch. Jsem rád, protože i pro mého syna, se kterým jsme to vyráběli, částečně i otčíma, který již bohužel není mezi námi, takže taková vzpomínka. Chvěji se ještě teď,“ dodal Zachovský. 

Vůni benzínu a zvuky motorů historických vozidel pak doplnil i supersportovní 430koňový vůz Lotus Exige kraslického automobilového závodníka Petra Lisy. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy