Kraslice: V hrázděnce je k vidění výstava o krajce

Na dny otevřených dveří historické hrázděnky v ulici 5. května zve Spolek přátel města Kraslice. Jeho členové se chtějí pochlubit tím, co se v rámci záchrany této unikátní památky z roku 1736 doposud podařilo a co dalšího ještě plánují. Zároveň je zde k vidění výstava s názvem Krajka v Kraslicích.

dezinfekce

„Jsou to prozatím jen dny otevřených dveří, jelikož stavba ještě není zkolaudovaná. My ale chceme umožnit veřejnosti nahlédnout na průběh rekonstrukce, aby lidé poznali, že naše úsilí má smysl a záchrana hrázděnky se nám daří,“ pověděl během prohlídky místopředseda spolku Otakar Mika.

Kdo nestihl první otevírací den, může se přijít podívat ještě následující dvě soboty 23. a 30. října vždy od 10 do 16 hodin. Po tuto dobu bude přístupná i výstava o kraslické krajce, jejímiž autorkami jsou akademická malířka Naděžda Ševčíková a Stanislava Dietzová.

„Následně vše uklidíme, protože expozici krajky tady nemůžeme nechat ve vlhku a musíme ji přemístit do vytápěných prostor. Hrázděnku takzvaně zazimujeme a celý podzim budeme zpracovávat žádosti o dotace na příští rok, abychom na jaře mohli pokračovat s cílem do konce pololetí mít hotovou kolaudaci. Pak stavbu budeme moci zcela otevřít veřejnosti a zvát lidi na výstavy a další akce,“ doplnil Otakar Mika.

Rekonstrukce památkově chráněného objektu začala v roce 2012. Členové spolku tak zabránili úplné devastaci této významné stavby a díky svému úsilí zachovají pro další generace věrnou ukázkou toho, jak vypadaly tehdejší měšťanské domy.  

V roce 2022 si kraslický okrašlovací spolek bude připomínat dvacet let od svého založení. Ačkoli se jeho činovníci sešli poprvé v únoru, oficiální vznik se datuje ke 12. červnu 2002.


Zdroj: Poznej Sokolovsko

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy