Kraslice: Město hostilo 1. závod Českého poháru turistického závodu (TV Západ)

První ze tří závodů Českého poháru v turistickém závodě se běžel v sobotu 6. května v Kraslicích. Start i cíl podniku byl ve zdejších Městských sadech.

dezinfekce

„Účastnit se mohou vítězové nebo medailisté z krajských závodů. Pokud je kraj silně obsazen, tak tedy postup získává více závodníků. Jinak z každého kraje postupují nejlepší tři. S nimi postupují i závodníci, kteří v loňském roce získali právo přímého postupu na Mistrovství republiky. Tenhle závod je trošku specifický v tom, že to není jenom o běhu, ale je to kombinace běhu s určitými znalostmi a dovednostmi. Takže v tomhle ohledu je určitě náročnější. Potkáme se tady i s běžci, kteří běhají půlmaratony, maratony a říkají, že je to pro ně výborný trénink, že je to něco úplně jiného. Přijdou běžci, kteří běhají horské výzvy. Zase to pro ně má úplně jiné kouzlo. Takže si myslím ano, že to tu hodnotu má. Odlišuje se to právě tou kombinací běhu a plnění nějakých úkolů,“ popsal hlavní rozhodčí závodu Vojtěch Wagner.

Ve čtrnácti kategoriích se na startu sešli závodníci z celé republiky. Na trať jdou podle svých čísel, bez ohledu na kategorii ve které startují.

„Je v tom určitý záměr. Závodníků je mnoho. Aby se nám nehromadili na trati u nějaké kontroly, tak vybíhají promíchané kategorie, aby soupeři neměli šanci se za někoho pověsit. Každý si běží sám za sebe. Trať je průchozí celý den. Závod nese označení turistický závod, protože se ho zhruba před 40 lety ujal Klub českých turistů. A tak jsou upřednostňováni dovednosti turistického rázu. Závodníci musí umět poznat topografické a turistické značky. Je jim nabídnuta série našich přírodních a kulturních památek spojených s historií našeho státu. Poznávají určitou sadu dřevin. Zase podle kategorií. Dětské kategorie menší množství a méně náročné, dospělí toho mají trochu víc. I při systému minutového startování se startuje zhruba tři a půl hodiny. Trať pro dospělé je 6 km dlouhá. Takže čtyři až čtyři a půl hodiny se běhá. Výsledky budou známé během dvou až tří hodin po době doběhu,“ přiblížil Wagner.

Z tří stovek přihlášených závodníků se jich na start v Kraslicích dostavilo 261. Běžel se také tzv. Supersprint.

„Tato disciplína je sama o sobě závodem. Je to volný a otevřený závod. Přihlásit se může každý příchozí - zaregistrovat se a jít si to zkusit. Je to proto, abychom závodníky měli nějak možnost motivovat, aby si zkusili něco jiného, kratšího. Někdo rád sprintuje. Máme tady také řadu závodníků, kteří by závod mnohem delší, že by si více zaběhali. Takže je to trochu novinka. Zatím se to líbí. Pomalu si to nachází svoji cestu a své závodníky,“ dodal Wagner.

Další podnik Českého poháru se koná 20. května v Brně. Kompletní výsledky naleznete na stránkách www.turisticky-zavod.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
čt 11.05.2017 19:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy