Královské Poříčí: Hitem sezóny na Statku Bernard bude Fotomuzeum s virtuální realitou

Naprostý unikát se brzy představí návštěvníkům Statku Bernard v Královském Poříčí. V rámci včelařské expozice, která je součástí připravovaného Fotomuzea řemesel, má být totiž zcela nová atrakce – virtuální realita, díky níž se člověk stane včelou. Kromě toho Statek láká na řadu dalších novinek, jako je potápějící se kajuta či originálně pojatá interaktivní expozice se zaměřením na tradiční řemesla.

dezinfekce

„Troufáme si říci, že žádné včelařské muzeum v naší republice podobné zařízení s virtuální realitou nemá. Budeme tedy první, kdo umožní lidem proměnit se na deset minut ve včelu,“ prohlásila Romana Vlková, manažerka a organizátorka kulturních akcí na Statku Bernard.

A jak taková hmyzí proměna probíhá?
„Díky moderním technologiím je vtělení naprosto jednoduché. Stačí si nasadit speciální brýle a uchopit ovladač. Ovládání je intuitivní a nastavené tak, aby obsluhu zařízení zvládlo i dítě,“ vysvětlila manažerka.

Následně včela dostává pokyny a podle nich plní nejrůznější úkoly. Stará se například o vajíčka, načež vyletí z úlu na nádvoří Statku Bernard, které je vyobrazené do nejmenších detailů. Takže včelka může usednout na květinu nebo se podívat za zvířátky. Měla by se však mít na pozoru. Zvlášť před nebezpečnými predátory.

Nové Fotomuzeum řemesel vzniká úpravou původního Muzea řemesel. Snahou je vytvořit moderní expozici, která hravou a originální formou dokáže zaujmout nejen děti, ale i dospělé.

„V mnohých muzeích se nesmí fotografovat. U nás jsme však naopak rádi, když si lidé během prohlídky pořizují snímky, kterými se pak chlubí svým kamarádům nebo známým. Přesně o to jde, bavit se a zároveň se vzdělávat,“ poznamenala Romana Vlková.

Novou podobu muzea bude tvořit šest stanovišť vybavených velkoplošnými kulisami. Pokaždé se jedná o konkrétní prostředí s vazbou na příslušné řemeslo. Hlavní inovací jsou komiksové rekvizity a bubliny s vtipnými texty, s nimiž se lidé mohou vzájemně fotit.

„Společně s průvodcem navštívíte zemědělskou expozici, dozvíte se, jak se zpracovávalo mléko, obilí nebo mouka, jak probíhala zabíjačka, anebo si zkusíte sami obilí pomocí cepu vymlátit. Obdivovat můžete také sbírku historických kočárů,“ vyjmenovala manažerka.

Prohlídka dále pokračuje ukázkou mistrovských artefaktů, které byly vyrobeny tradičními postupy našich předků.

„Zajímavý Vám jistě přijde pohyblivý model hamru, nevšedně zpracovaná ukázka výroby železa nebo možnost si vyzkoušet brnění. Prozradíme vám také tajemství výroby porcelánu, které se Číňanům dařilo před ostatním světem skrývat více jak 2000 let,“ dodává.

Otevření Fotomuzea řemesel se plánuje na květen letošního roku.

Inovace se dočkalo také Centrum řeky Ohře, kde již dnes mohou návštěvníci vyzkoušet novou atrakci – model potápějící se kajuty. Kdo chce zažít, jaké to je na lodi, která jde ke dnu, může k tomu využít naši speciální kajutu.

„Místnost se sice nehýbe, avšak prostor je nakloněný v úhlu dvaceti pěti stupňů. Právě takový náklon má silný vliv na lidský organismus. Je ověřené, že pokud by okolní stěny byly prázdné, tak efekt na vnímání člověka nebude tak silný, jako když je interiér plně zařízený,“ vysvětlila Romana Vlková s tím, že neméně poutavé jsou i ostatní expozice Centra řeky Ohře.

Návštěvníkům jsou zde totiž pomocí interaktivních modelů představeny zajímavosti z celého toku řeky, tedy od jejího pramene v bavorských Smrčinách až po Litoměřice, kde se pak vlévá do Labe.

Veškeré aktivity jsou realizovány v rámci projektu „Tradiční řemesla v regionu Euregio Egrensis“ podpořeném z Programu přeshraniční spolupráce mezi Českou Republikou a Svobodným státem Sasko 2014-2020. Projekt je podporován z prostředků Evropské unie a z Evropského fondu pro regionální rozvoj.


Zdroj: Milan Hloušek, ředitel Destinační agentury Poznej Sokolovsko

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy