Krajský Institut lázeňství a balneologie bude mít pobočku v Mariánských Lázních

V roce 2019 zřídil Karlovarský kraj Institut lázeňství a balneologie (ILAB) jako jedinou veřejnou výzkumnou instituci na území regionu, která má za úkol obnovit v ČR výzkum v oblasti lázeňství a balneologie. Nově bude mít institut pobočku kromě svého karlovarského sídla také v Mariánských Lázních.

dezinfekce

Výzkumné projekty ILAB se soustředí zejména na zkoumání objektivních účinků lázeňské léčby na lidský organismus a výzkum přírodních léčivých zdrojů. Na realizaci projektů se snaží institut získávat dotace z národních i evropských zdrojů.

„Už v době založení institutu jsem přislíbil, že kromě Karlových Varů bude jeho působiště také v Mariánských Lázních. Zvláště po úspěšném zápisu lázeňských měst na seznam UNESCO jde o logický krok a jsem velmi rád, že se to podařilo uskutečnit. Na svůj výzkum se ILAB snaží čerpat dotace z národních i evropských zdrojů, a pokud bude mít své pobočky nejen v dalších městech, ale také v jiných krajích, podstatně mu to zjednoduší možnost žádat o další finanční podporu,“ vysvětlil náměstek hejtmana Vojtěch Franta.

O vzniku nových pracovišť ILAB už se v současnosti jedná.

„Díky vstřícnosti města Mariánské Lázně bude mít institut už brzy své zázemí v tomto lázeňském městě, ale rádi bychom měli pobočky i v Konstantinových Lázních, jednáme o možnosti zřídit kancelář ILAB v Třeboni, Janských Lázních či v Jeseníku. Umožnilo by nám to získat na výzkum finanční prostředky v těchto regionech, navíc bychom tak byli nablízku tamním lázeňským zařízením a balneologickým provozům,“ upřesnil ředitel ILAB Jan Ludvík.

Podle starosty Mariánských Lázní Martina Kaliny město rozšíření institutu vítá. 

„Jsme rádi, že ILAB bude sídlit i v Mariánských Lázních, protože to znamená, že výsledky lázeňské léčby a ověřené postupy z našich lázeňských zařízení zahrne do svých aktivit. Jeho pracoviště bude na adrese Nehrova ul. 27. Velké díky patří vedení Karlovarského kraje, které tímto plní slib, a také společnosti ENSANA, jež tyto prostory institutu poskytuje,“ dodal Martin Kalina.

Institut lázeňství a balneologie se stal také jedním z předkladatelů strategických projektů vybraných k financování v rámci Fondu spravedlivé transformace. Projekt řeší vznik Centra lázeňského výzkumu, které se bude zabývat zaváděním inovací, prováděním nezávislého výzkumu a vývoje, edukací a popularizací odvětví. 

Více informací o činnosti ILAB najdete na stránkách zde.



Zdroj: Mgr. Jana Pavlíková, tisková mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje 

Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vizovické Trnkobraní 2024

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024