Kraj: Lékárenská pohotovost chybí. Hledá se řešení (TV Západ)

V Karlovarském kraji v současné době nefunguje lékárenská pohotovost. Lidé, kteří potřebují vydat léky na recept či si je koupit ve volném prodeji, využívají často lékárny v nákupních centrech. V závěru minulého roku ale vstoupil v platnost zákon o p

dezinfekce

V Karlovarském kraji v současné době nefunguje lékárenská pohotovost. Lidé, kteří potřebují vydat léky na recept či si je koupit ve volném prodeji, využívají často lékárny v nákupních centrech. V závěru minulého roku ale vstoupil v platnost zákon o prodejní době, a tak se stalo, že o státních svátcích narazili lidé nejen na zavřená centra, ale i lékárny v nich.

„Obdrželi jsme různé podněty, dokonce i jednu stížnost na tuto záležitost. Chceme to řešit tak, aby lékárenská pohotovost fungovala, a to 24 hodin, sedm dní v týdnu, a nebo alespoň v těch dnech, kdy ostatní lékárny jsou z těchto důvodů uzavřeny. Takže s největší pravděpodobností to bude lékárna v Karlových Varech v nemocnici, kterou kraj vlastní, a tato lékárna také patří Karlovarské Krajské nemocnici. Musíme též spočítat, kolik by stála 24 hodinová služba a kolik by stála služba v dobách, kdy funguje pohotovost, která funguje každý den do 9 hodin do večera. To znamená dejme tomu lékárna do deseti do večera a podle těch dvou variant se samozřejmě rozhodne. Ale každopádně chceme, aby to začalo fungovat co nejdříve, aby lidé, co odcházejí z pohotovosti, aby měli možnost si ten lék někde vyzvednout,“ popsal situaci radní kraje Jan Bureš.

Lékaři sice mají dle pravidel vybavit pacienta léky do doby, než otevře lékárna, ale nemusí mít lék k dispozici. Proto je důležité, aby fungovalo v kraji alespoň jedno zařízení. V současné době mají výdejny léků v chebské a karlovarské nemocnici otevřeno v pracovní dny od 7:30 do 17 hodin. O víkendu jsou zavřené. Lékárny v nákupních centrech mají otevírací dobu delší a fungují většinou i přes víkend.



Komentáře

Váš komentář videa...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 14.01.2017 02:19
Video



0 +
 

Hlavní zprávy