Kraj i města uzavřely smlouvu o spolupráci se Západočeskou univerzitou v Plzni

V prostorách Grandhotelu Pupp byla v sobotu dopoledne za účasti zástupců Karlovarského kraje, města Karlovy Vary, města Cheb a Západočeské univerzity v Plzni slavnostně podepsána smlouva o spolupráci.

dezinfekce

Jejím cílem je posílit nabídku vysokoškolského vzdělávání v našem regionu a tím přispět k řešení problému s nedostatkem kvalifikované pracovní síly. Nové vzdělávací programy by se mohly otevřít již napřesrok.

Západočeská univerzita v Plzni se zavázala, že podle svých možností posílí nabídku vzdělávacích programů v oborech klíčových pro všeobecný rozvoj Karlovarského kraje. Prostřednictvím Fakulty ekonomické by mělo dojít k otevření nových programů v oblasti ekonomie, Fakulta pedagogická bude vzdělávat budoucí učitele, hlavně pak učitele prvního stupně základní školy, a Fakulta zdravotnických studií přivítá studenty v programech, jako je zdravotnický záchranář, všeobecné ošetřovatelství a fyzioterapie.

„Jsem ráda, že naše společná jednání vyústila v uzavření této smlouvy, díky níž budeme moci studentům z našeho regionu nabídnout nové programy vzdělávání a oni tak nebudou muset dojíždět za studiem do jiných krajů. Zároveň se nám podaří zajistit tolik potřebné kvalifikované pracovníky nejenom pro oblast zdravotnictví, ale také pro školství a další obory. Se Západočeskou univerzitou v Plzni a jejími fakultami by se v budoucnu mohl propojit i například nově založený Institut lázeňství a balneologie či společnost BMW Group, která bude pro zkušební centrum na Sokolovsku potřebovat vysokoškolsky vzdělané specialisty,“ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová.

Partneři se zavazují poskytnout Západočeské univerzitě v Plzni přiměřenou materiální, finanční a organizační podporu tak, aby bylo zajištěno rozvíjení jejích vzdělávacích aktivit. Ty se budou soustředit do Chebu, kde v současnosti nejsou plně využity stávající kapacity univerzity, a do Karlových Varů, které disponují volnými prostory. Smlouva o spolupráci má rámcový charakter, uskutečnění jednotlivých projektů je pak podmíněno uzavřením další samostatné smlouvy.


Zdroj: Mgr. Jana Pavlíková, tisková mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy