Kraj chce výměnu informací s Bavorskem a Saskem ohledně uprchlíků

?Karlovarský kraj překročil polovinu absorpční kapacity, tedy počtu obyvatel Ukrajiny prchajících před válkou, kteří jsou zaregistrováni v krajském asistenčním centru v karlovarské KV Areně. Podle ministerstva vnitra je celková kapacita příjmu uprchlíků pro ČR zhruba na úrovni 250 tisíc lidí, pro Karlovarský kraj je to pak asi 6 – 7 tisíc osob. Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině přitom prošlo vice než 3 tisíce lidí.

dezinfekce

Vzhledem k tomu, že se kapacita naplní a bude překročena během jednoho až dvou týdnů, obrátil se hejtman Petr Kulhánek na své protějšky v Bavorsku a Sasku kvůli informacím o možnosti společného řešení.

Status, který schválila Evropská unie, umožňuje uprchlíkům migrovat do všech států schengenského prostoru. „Ruská agrese a okupace Ukrajiny spustila v Evropě nevídanou humanitární katastrofu. Počítáme s tím, že příliv uprchlíků do ČR a všech krajů včetně Karlovarského bude ještě v následujících dnech trvat. Snažíme se jim všemi silami zajistit veškerou pomoc od ubytování, zdravotního pojištění až po dávky v hmotné nouzi. Tím spíš, že polovinu příchozích tvoří děti.  Kraj je ale limitován jak ubytovací kapacitou, tak možnostmi zdravotní péče, protože se dlouhodobě potýká s nedostatkem praktických lékařů. Předpokládáme tedy, že proud uprchlíků bude pokračovat na území německých regionů. Z toho důvodu jsem chtěl se situací seznámit zemské prezidenty na bavorské a saské straně. Dále jsem je chtěl vyzvat, aby kraji poskytli informace, jak jsou připraveni aktuální stav řešit,“ uvedl hejtman. 

Karlovarský kraj potřebuje především vědět, jaká opatření německé regiony připravují na zemské i národní úrovni a je ochoten poskytnout jakoukoli součinnost při přesunu uprchlíků. „Naším cílem je co nejvíce zjednodušit další cestu všech lidí, kteří kvůli válce opustili domov a nevědí, zda a kdy se do něj budou moci vrátit,“ dodal hejtman. Celkem prošlo krajským centrem pro uprchlíky 3977 lidí.

Zdroj: Krajské listy



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
11.03.2022 09:00




0 +
 

Hlavní zprávy