Klínovec: Zraněného německého teenagera transportoval vrtulník

Ve čtvrtek krátce po obědě přistál německý záchranářský vrtulník v areálu lyžařského střediska na Klínovci, aby transportoval do nemocnice teenagera s hlubokou řeznou ránou od hrany lyže. O zranění se horští záchranáři dozvěděli od pracovníků místního skiareálu s tím, že na sjezdovce leží lyžař, který silně krvácí z nohy.

dezinfekce

Ze stanice Klínovec okamžitě vyrazili tři záchranáři na dvou skútrech. Na místě nehody našli třináctiletého mladíka. Ihned mu rozstříhali kalhoty a zjistili, že při pádu mu jeho vlastní lyže způsobila velmi hlubokou a asi 15 centimetrů dlouhou řeznou ránu. Hrana lyže naštěstí minula tepnu, která v těch místech u třísla nohou prochází. 

Po rychlé diagnostice, kdy se záchranáři ujistili, že další zranění pád nezpůsobil, zastavili krvácení a zafixovali zraněného do vakuové matrace. Dispečer Horské služby mezitím kontaktoval německý dispečink záchranné služby, který na místo vyslal jak sanitku, tak vrtulník. 

„Tento postup přeshraniční spolupráce máme dlouhodobě domluvený a velmi se nám osvědčil. V případě, že se jedná o německého občana, kontaktujeme německý dispečink pravidelně, protože dojezdová vzdálenost je většinou stejná, jako u české sanitky. Pro německé pacienty je velký benefit být transportovaný do německé nemocnice možná i proto, že zde odpadá případná jazyková bariéra,“ vysvětluje náčelník Horské služby z Krušných hor Miroslav Račko. 

I v tomto případě byla sanitka na místě do 15 minut a prakticky ve stejný čas přistával také vrtulník, který mladého Němce transportoval do německé nemocnice na operační sál. 

Zdroj: FB Horská služba ČR

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 08.01.2022 10:30




0 +
 

Hlavní zprávy