Karlovy Vary: Zdravotní záchranáři ukázali nová auta a stan (TV Západ)

Ve čtvrtek 9. května byly v areálu Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje představeny nové přírůstky do vozové parku a stan pro pracoviště krizové připravenosti. Celková hodnota vystavené techniky se blíží 14 milionům korun. Auta budou sloužit jako doprovodná a technická.

dezinfekce

„Takže je tady dnes 9 vozidel, z nichž jeden je pro koronera, dva jsou pro techniky, další dvě dodávky technické a jsou tady i dvě dodávky pro hromadný svoz osob. To znamená, to jsou všechno vozidla, které jsme pořídili z vlastních prostředků, z krajských, kromě vozidla koronera, kde byly prostředky z EU a zároveň za námi vidíte stan pro krizové události, který byl za sto procent - sedm set tisíc korun - pořízen z dotace z Fondu krizové připravenosti,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

„Nám se vlastně za poslední dva roky podařilo nejenom udržovat pravidelnou obměnu sanitních vozidel, ale prakticky se nám podařilo obměnit celý technický vozový park. Tak je zde Toyota Hilux offroad, ve kterém se bude vozit stan a bude se používat pro mimořádné události. Pak jsou tam dva Volkswageny pro přepravu osob, se kterými můžeme tedy svážet buď lidi na nějaké místo mimořádné události, případně můžeme použít i v rámci jiných akcí, kde je potřeba cestovat ve větším počtu. Pak tam máme vozidlo pro spojaře, vozidlo pro technika přístrojů, svozovou sanitku, která rozváží léky, spotřební materiál a další věci mezi jednotlivými základnami. Je tam vozidlo pro koronera a pak dvě oktávky z celkového počtu tří a to jsou další dvě, které dorazily pro techniky jednotlivých oblastí, čili jednotlivých okresů. Takže vlastně je to celý tým, který zajišťuje jak provoz základen, tak různé třeba drobné opravy, údržbu, převoz materiálu a podobně,“ přiblížil účely jednotlivých součástí ředitel Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje Jiří Smetana. 

Vozy, které narozdíl od sanitek jezdí v běžném režimu, mohou najezdit násobky kilometrů.

„Ta sanitka při tom systému naší jízdy brzda plyn, tak si můžete ten nájezd vynásobit klidně třikrát a ta sanitka v ostrém provozu najezdí třeba 250 tisíc, pak jde na dalších 100 tisíc jako záložka. Pak je na odpis,“ spočítal ředitel. 

Stan pro krizové stavy, který se dokáže rozložit a vyhřát v řádu minut stál včetně příslušenství 700 tisíc korun. 

„Základní počet pro uložení osob do toho stanu je 16. Samozřejmě jde navýšit na úkor podmínek prostor pro ošetřování a standardní doba nafouknutí toho stanu je dvě a půl minuty plus zapojení vytápění, které cca do pěti minut zatopí kompletně stan na požadovaných 20 stupňů Celsia,“ popsal krizový manažer Lukáš Kos.

Skládání stanu zpět do boxu je nepoměrně pomalejší, ale podle záchranářů jde o cvik. 

„Každopádně jednodušší je to postavit a rozložit, než to složit zpátky. Ale samozřejmě v rámci nějakého nácviku už v tom máme trošku cvik, takže to není zas takový problém,“ potvrdil Kos.

Auto, ve kterém se stan vozí, disponuje měničem napětí s výkonem 2,5 kW, které bez potíží utáhne jeho provoz. Vytápění probíhá nezávisle dieselovým agregátem.

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vizovické Trnkobraní 2024

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024