Karlovy Vary: V lázeňských lesích proběhne naháňka na divočáky

Společný lov prasat divokých ve městě Karlovy Vary a přilehlých lesních porostech se uskuteční ve čtvrtek 25. listopadu od 8 hodin. Naháňky se zúčastní přibližně 25 střelců s honci a loveckými psy, kteří projdou tři leče v okolí Linhartu a Vítkovy Hory. Cílem myslivců budou přemnožení divočáci, kteří se v posledních letech běžně vyskytují i v centru města.

dezinfekce

Jejich přítomnost je nebezpečná zejména pro pejskaře a hrozí také srážka s automobily. Velké škody působí černá zvěř zahrádkářům a na městské zeleni. Zástupci Lázeňských lesů Karlovy Vary i vedení města prosí občany o shovívavost a opatrnost při pohybu v místě lovu.

„Lázeňské lesy ve spolupráci s městskou policií snižují stavy divočáků v průběhu celého roku. Díky zapojení zaměstnanců a poplatkových lovců lovíme ročně kolem 120 divočáků,“ vysvětluje ředitel městské organizace Stanislav Dvořák.

„Lov divočáků však není jednoduchý. Zvířata jsou aktivní hlavně v noci a jsou velmi inteligentní. Navíc zde nachází ideální podmínky k životu a dostatek potravy, a početnost populace se tak rychle zvyšuje,“ dodává.

Zvyšují se i škody na majetku města – v městských parcích, na trávnících – a zahradách občanů.

„Dohodli jsme se proto na organizaci společného lovu, tedy naháňky, která by mohla redukci počtu divočáků výrazně pomoci,“ zdůvodňuje Petr Bursík, náměstek primátorky města.

„Prosíme všechny návštěvníky lesů, aby v těchto dnech dbali na svoje bezpečí a vyhýbali se okolí Linhartu a Vítkovy Hory. Zároveň žádáme o pochopení našeho postupu, ke kterému jsme přistoupili zejména z důvodu zajištění bezpečnosti a ochrany majetku obyvatel města,“ apeluje na občany Petr Bursík.  

Místa jednotlivých lečí, kde bude lov probíhat, budou na hlavních přístupových komunikacích označena cedulemi s časovým vyznačením lovu.

Problémům s divočáky lze předcházet
Prasata divoká vyhledávají intravilán obce zejména z důvodu snadné dostupnosti potravy. V okolí popelnic, ale i v blízkosti zahrádkářských kolonií totiž nacházejí dostatek biologického materiálu. Navíc jsou z lesů často vytlačována návštěvníky se psy.

„Zvěř nemá dostatek klidu na sběr potravy a odpočinek, a tak se stěhuje na sídliště a hledá nový životní prostor,“ doplňuje ředitel Dvořák. 

Les je intenzivně využívaný celoročně a často i v noci, kdy sem zavítají například běžci s čelovkami. Prasata, jako původní obyvatelé lesa, tak nemají prostor pro klidné hledání potravy, ani odchov mláďat.

Nebezpečí hrozí zejména psům
Ačkoliv je prase divoké velmi vitálním a silným zvířetem, přímému střetu s člověkem se vyhýbá a upřednostní útěk.

„Pokud narazíte na bachyni se selaty, bachyně hrozivě vrčí, aby zaujala vetřelce a dala selatům prostor pro ústup,“ popisuje ředitel lázeňských lesů.

Problémem je volně puštěný pes, kterému se divočák může bránit a vážně ho zranit.


Zdroj: Helena Kyselá, tisková mluvčí Magistrátu města Karlovy Vary


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy