Karlovy Vary: Veřejný prostor kultivuje nový městský mobiliář

Hlavním cílem projektu Karlovy Vary – Město bez kouře je snaha motivovat obyvatele a návštěvníky města ke zdravějšímu životnímu stylu. K tomu by měla přispět i jeho nedílná součást v podobě kultivace veřejného prostoru.

dezinfekce

V minulosti tak byly v centru města například rozmístěny nové koše na cigaretové nedopalky. Nyní se městský mobiliář, opět pod vlajkou projektu Karlovy Vary – Město bez kouře, rozšiřuje o nové informační stojany, cyklo stojany, turistické informační mapy či relaxační zóny s květinovou výsadbou.

„Již po staletí jezdí lidé do Karlových Varů nejen kvůli lázeňské léčbě. Účastní se společenského života nebo obdivují architekturu a údolí říčky Teplá. Při pobytu ve městě na ně tak působí nejen léčivé prameny, ale i jeho klidné prostředí s kolonádami a veřejnými parky. Díky kombinaci přírodních vývěrů a lesů, které město obklopují, zde navíc dýchají vzduch s vysokým obsahem vzdušných iontů, který má velmi příznivé účinky na zdraví. Proto chceme toto prostředí chránit i tím, že se snažíme hosty a obyvatele města podporovat v omezení či zanechání kouření. Věříme, že je k tomu bude motivovat i další kultivace veřejného prostoru a nový městský mobiliář,“ říká Andrea Pfeffer Ferklová, primátorka města.

Informační panely

V rámci projektu Karlovy Vary – Město bez kouře rozhodl magistrát města o lokalitách pro umístění nových informačních panelů. Ty byly identifikovány v úzké spolupráci s Kanceláří architekta města KV a informují obyvatele i návštěvníky města o doporučených pravidlech chování na lázeňské promenádě – a to včetně zákazu kouření. Konkrétně jde o oblast pěší zóny Mlýnské nábřeží, Tržiště, okolí Vřídelní kolonády včetně mostů a lávek. Součástí jsou i vnitřní prostory Mlýnské a Tržní kolonády. Nových deset informačních panelů je umístěno v místech vstupů na lázeňskou promenádu. 

„Naší snahou bylo zjednodušit orientaci návštěvníků a sjednotit dosud poněkud nesourodě působící označení zón s pravidly chování v jeden kompaktní celek označený důstojným a srozumitelným způsobem,“ řekl manažer projektu Karlovy Vary – Město bez kouře Tomáš Melč.

Cyklostojany a mapy

Součástí aktivit projektu Karlovy Vary – Město bez kouře je také umístění nových cyklostojanů na šesti stanovištích u vstupu do lázeňského území. Cyklisté zde mají možnost odložit jízdní kolo, jehož vjezd je do lázeňské zóny zakázán.

Městský mobiliář se v rámci projektu rozšířil i o nové informační mapy. Vedle turisticky atraktivních míst na nich návštěvníci najdou i jasně vyznačení oblasti, ve kterých je zakázáno kouřit, ale zároveň je v nich povoleno užívat okolí neobtěžující bezdýmné alternativy k cigaretám. 

„V lázeňském centru cyklo-stojany dlouhodobě chyběly, jedním z důvodů je, že se na kolonádách a v jejich blízkém okolí nesmí na kolech jezdit. Návštěvníci ale svá kola opírali o stromy, mostní konstrukce nebo dokonce o samotné budovy kolonád. Nové stojany jsou umístěny při okraji pěší zóny, takže nikomu nepřekáží. Jejich design je naprosto jednoduchý a samozřejmě jednotný. Přesné umístění a jejich vzhled byl také konzultován s Kanceláří architektury města Karlovy Vary,“ dodává Tomáš Melč.

Květinová výzdoba

Před zahájením Mezinárodního filmového festivalu byly na třech frekventovaných místech umístěny také designové nádoby pro květinovou výsadbu. U nich pak vznikly nové relaxační zóny s posezením. Tyto zóny s již dnes rozkvetlou květinovou výsadbou je možné najít poblíž sochy T.G. Masaryka, u hlavní pošty a u Vřídelní kolonády. Potěšily nejen návštěvníky filmového festivalu, ale k posezení budou po celou sezónu zvát hosty i obyvatele města.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy