Karlovy Vary: Váleční veteráni převzali pamětní listy (TV Západ)

Československá obec legionářská v rámci projektu Péče o válečné veterány uspořádala ve čtvrtek 20. srpna v karlovarském Lázeňském hotelu Sadový pramen setkání s druhoválečnými i novodobými účastníky bojových akcí. Akci podpořilo také Ministerstvo obrany a Karlovarský kraj.

dezinfekce

„Já jsem strašně rád, že tyto akce probíhají i v Sokolově. Již několik let probíhá ocenění válečných veteránů. Jsem rád, že ocenění probíhá na náměstí, aby tam bylo co nejvíce lidí, abychom si uvědomili, že tito lidé prožili opravdovou válku. Není to hra na počítači, kterou můžete vypnout. Zejména mladí, kteří v dnešní době hledají různé hrdiny, tak je mohli vidět v přímém přenosu. Myslím si, že by měli být vděční a děkovat jim při každé příležitosti,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis. 

„Tady v kraji je 34 válečných veteránů, 6 druhoválečných, když to takto rozdělím pracovně. Organizujeme pro ně dvakrát do roka setkání za podpory Krajského úřadu. Vyšli nám max. vstříc. Paní hejtmanka, která byla před panem Kubisem, i on, s tím, že bychom se setkávali dvakrát do roka. Poprvé po regionech Karlovarského kraje, Sokolovský, Chebský, při příležitosti květnových výročí významných. A druhý  - celokrajský, 11.11. - Den válečných veteránů – položit květinu k Pomníku válečných veteránů. Pak se zase potkáme někde v prostředí, asi na Bílém Kříži, a pohovoříme. Je to taková příjemná povinnost veteránů, že se potkají, pohovoří a zavzpomínají. V každém případě to přispěje k jejich dobré náladě a pohodě,“ popsal plukovník generálního štábu ve výslužbě a válečný veterán Jiří Kašpárek.

Na setkání zazněly aktuální informace o sociálním a zdravotním zabezpečení veteránů, ve kterých jsou značné rozdíly. 

„O válečné veterány – novodobé, moc legislativně postaráno není, ze zákona o sociálních službách, který byl dělaný prakticky pro druhoválečné veterány, nám vypadli. Druhováleční veteráni tam mají možnost dovozu stravy zadarmo, úklid jim poskytne sociálka, nákup pokud požádají. Novodobí veteráni v tomto směru nemají nic. Snažíme se o to, aby se tento problém legislativně vyřešil. Hovoříme tak, stát nás někam poslal hájit či vytvářet zájmy státu někde. Stát by se tedy měl o nás postarat. Zatím je to zúženo na to, že o válečné veterány se stará hlavně nebo jen Ministerstvo obrany. A ono všechno nemůže,“ přiblížil Kašpárek. 

Pozdravit a informovat veterány přijela také poradkyně Náčelníka generálního štábu. 

„Hlavně jsem jim poděkovala za to, že jsem s nimi mohla strávit tuto pro ně slavnostní příležitost. Velmi si toho vážím, protože i pro mě jsou to mnohdy vzory, kvůli kterým člověk v armádě je a kvůli kterým svoji práci někam směřuje. Myslím si, že veteránům se snažíme připravovat podmínky tak, aby to bylo poděkování i za jejich vynaloženou práci. V momentě, kdy se dostávají do věku, kdy i oni potřebují v mnoha ohledech pomoci tak, aby byl tady někdo, kdo jim tu pomoc poskytne. Zrovna zde, v Karlových Varech, je Domov Bílý Kříž, které jim poskytuje zázemí ve velmi důstojném provedení,“ popsala brigádní generálka Lenka Šmerdová. 

Účastníci poté převzali pamětní listy. Pamětní medaili 3. stupně od Obce legionářské pak obdržel válečný veterán z druhé světové války četař Fedor Pišl. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy