Karlovy Vary: Uzavřený studený pramen by mohl opět vyvěrat (TV Západ)

Karlovy Vary, město světu známé především svými horkými prameny, má i ty studené. Jedním z nich je Železnatý pramen v Bezručově ulici.

„Který byl v minulosti využíván ke koupelím, dokonce v těchto místech poblíž Obchodní akademie stávaly na konci 1

dezinfekce

Karlovy Vary, město světu známé především svými horkými prameny, má i ty studené. Jedním z nich je Železnatý pramen v Bezručově ulici.

„Který byl v minulosti využíván ke koupelím, dokonce v těchto místech poblíž Obchodní akademie stávaly na konci 19. století za první republiky rozsáhlé lázně. V současnosti je to však jen malá kolonáda a vzhledem k tomu, že pramen je mělkého jímání, tak inspekce zjistila, že ne vždy byl v dobrém stavu. Jeden člen lázeňské komise potvrdil, že by bylo vhodné, aby tento pramen byl funkční. Naše Správa přírodních zdrojů dostala úkol, aby se o to postarala,“ uvedl náměstek primátora Jiří Klsák.

Úprava zprovoznění vývěru nebude jednoduchá.

„Komplikované je to místo. Tam totiž ten pramen stojí v místech, kde je Obchodní akademie. Vývěr byl v minulosti několikrát přemisťován, no a něco je na pozemcích Obchodní akademie, něco je na pozemcích města. Je třeba, neříkám sjednotit, ale vyřešit majetkoprávní poměry tady, pak vyřešit to, kdo se o to bude vlastně starat, jestli správa by zůstala na Obchodní akademii, nebo by to převzal, tak, jak by to mělo být správnější, SPLZAK,“ dodal Klsák.

O ceně za rekonstrukční práce bude více jasno, až po zpracování posudku na řešení situace. Železnatý pramen byl poprvé jímán roku 1852. S teplotou 11,9° C je nejstudenějším karlovarským minerálním pramenem a díky vysokému obsahu železa a arzénu se výrazně liší od ostatních lázeňských pramenů.


Komentáře

Váš komentář videa...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 14.01.2017 02:19
Video



0 +
 

Hlavní zprávy