Karlovy Vary: U krajské knihovny vznikne nové atrium

Výstavbou depozitáře Krajské knihovny Karlovy Vary vznikl mezi budovami volný prostor, který má doposud nevyužitý potenciál. Rada Karlovarského kraje na svém pondělním zasedání odsouhlasila veřejnou zakázku na jeho úpravu. Jako dodavatel byl napřímo osloven Jiří Šindelář, za nímž stojí úspěšné realizace projektů, jako jsou obnova Bečovské botanické zahrady nebo například obnova vegetačních prvků v zámeckém parku ve Valči.

dezinfekce

„Dlouho jsme se bavili o tom, jakým způsobem tento prostor využít. Své uplatnění našel při uprchlické krizi, kdy tam byl velký červený stan jako nouzové přístřeší, ale teď bychom ho rádi kultivovali. Proto jsme se rozhodli oslovit pana Šindeláře z Bečova, který má na starosti Bečovskou botanickou zahradu a který má s kultivací veřejného prostoru velké zkušenosti. Předpokládané náklady projektu jsou ve výši 800 tisíc korun bez DPH a realizace by měla proběhnout na jaře příštího roku,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Ideové řešení atria předpokládá rozčlenění prostoru na několik segmentů v podobě výsadbových ploch. Hlavní středová plocha má být symbolicky vytvarována do půdorysu Karlovarského kraje. Pomocí přírodnin zde budou vymodelovány nejenom hory, ale i vodní toky a plochy. Stěžejním motivem a rostlinným prvkem budou mechorosty. Vznikne tak jedinečná mechová zahrada, která nemá v rámci celé České republiky obdoby. Do severozápadního rohu bude umístěno dřevěné podium, kde si budou moci návštěvníci posedět i odpočinout. Zbylé rohy atria ozdobí rostliny s květy v barvách Karlovarského kraje. Revitalizací tak vznikne příjemné prostředí, které v případě vhodných povětrnostních podmínek poslouží jako místo pro pořádání workshopů, pracovních jednání a dalších akcí pro širokou veřejnost. Navíc prostorové řešení bude mít i edukativní podtext ve vazbě na území Karlovarského kraje a jeho specifika.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy