Karlovy Vary: Světový pohár ozářily triatlonové superhvězdy

Česko má za sebou největší triatlonový víkend v historii. Na start závodu Světového poháru se v Karlových Varech v neděli 13. září postavili nejlepší triatlonisté planety. Pozici favorita potvrdil na CITY TRIATHLONU Karlovy Vary Francouz Vincent Luis, který jen o týden dřív získal titul mistra světa. V závodě žen byla nejrychlejší dvojnásobná mistryně světa Flora Duffyová. Z českých reprezentantů si nejlépe vedli Petra Kuříková na 12. příčce a František Linduška na 29. místě.

dezinfekce

Karlovy Vary zažily přehlídku největších triatlonových hvězd. Na start se postavil například mistr světa Vincent Luis, Portugalec Vasco Vilaca, který bral na světovém šampionátu stříbro, nebo Nor Kristian Blummenfelt, světový rekordman ve středním triatlonu. V závodě žen pak na startovní listině figurovalo hned devět z deseti nejlepších závodnic mistrovství světa včetně světových šampionek z posledních letech Flory Duffyové, Katie Zaferesové a Georgie Taylor-Brownové.

V závodě mužů hned od plavecké části potvrzoval roli největšího favorita Vincent Luis, který šel z vody jako první. Z Čechů plaval nejlépe František Linduška (+59 vteřin), následovali Radim Grebík a Tomáš Zikmund (36. a 37. místo). Na 41. pozici pak vbíhal do depa Jan Volár.

V úvodu cyklistické části se oddělila skupina šesti závodníků, ve které figurovali Francouz Luis, Němci Breinlinger a Schomburg, Portugalec Vilaca, Maďar Dévay a Japonec Nener. Na kole si vypracovali více než minutový náskok, po nešťastné kolizi v posledním ze sedmi okruhů ovšem dorazila do druhého depa osamoceně pouze trojice závodníků – Vilaca, Luis a Breinlinger.

Z českých závodníků si nejlépe vedl František Linduška, který jezdil ve druhé skupině (5.-27. místo) s přibližně minutovým odstupem. Třetí skupina (28.-39.) ztrácela další minutu a pracoval v ní Jan Volár. Ve čtvrté skupině jezdil Tomáš Zikmund (40.-45.) Na konci startovního pole pracoval osamoceně Radim Grebík, který měl hned v úvodu cyklistiky defekt, musel měnit kolo a ztratil tím kontakt se zbytkem závodníků.

V běhu se nejprve na čele oddělili Luis s Vilacou, aby se francouzský reprezentant po chvíli zcela osamostatnil a s náskokem šesti sekund si doběhl pro vítězství před druhým Portugalcem. Na třetí místo se nejrychlejším běžeckým časem propracoval Belgičan Jelle Geens.

„Klíčovým momentem závodu bylo plavání, při kterém jsme do toho šlapali a oddělila se vepředu skupina šesti závodníků. Absolvovali jsme tak i celé kolo, které jsme nakonec dojeli ve třech, ale je mi líto té kolize, ke které došlo,“ řekl Vincent Luis.

„Jsem rád, že se mi vítězstvím povedlo zúročit formu, kterou jsem měl už před týdnem při mistrovství světa v Hamburku. Nevěděl jsem přitom, jak si moje tělo poradí po světovém šampionátu s tak těžkou tratí, jaká v Karlových Varech je. O to větší mám z výsledku radost,“ dodal.

Z českých reprezentantů proběhl jako první cílem na Divadelním náměstí František Linduška, kterému zaplněná tribuna tleskala k 29. příčce. Jan Volár finišoval na 39. pozici. Radim Grebík v běhu předstihl Tomáše Zikmunda a obsadili 46. a 47. příčku. Cíl nevidělo celkem 19 závodníků.

„Letos se v Karlových Varech sešli ti nejlepší, co na světě jsou. S tím vědomím jsem také šel do závodu,“ uvedl František Linduška.

„Po plavání jsme na kole museli sjíždět mezeru na druhou skupinu, ve které jsem se chtěl pohybovat. To mě stálo docela dost sil. I když jsem si pak ve druhé části cyklistiky trochu odpočinul, na běhu byl ten náročný úvod závodu znát. I s ohledem na to, že jsem byl celou zimu zraněný, jsem šel do běhu trochu konzervativněji. Vzhledem k té obrovské konkurenci mužů být s 29. místem spokojený,“ dodal.  

Duffyovou posunul k vítězství famózní běh
V závodě žen se po plavecké části dostaly do vedení Britka Jessica Learmonthová a Američanka Katie Zaferesová. Za nimi se pak vydala skupina sedmi triatlonistek, ve které byly nejen další velké favoritky, ale také Češka Tereza Zimovjanová!

Petra Kuříková se v prvních okruzích cyklistiky pohybovala ve třetí skupině na 13.-24. pozici, Alžběta Hrušková bojovala ve trojici na 41.-43. místě. Vendula Frintová bohužel v úvodu cyklistiky odstoupila pro velké žaludeční nevolnosti.

Ve druhé polovině cyklistické části se ovšem pořadí promíchalo – na čele zůstala osamocená Learmonthová, Zaferesová se připojila do skupiny pronásledovatelek. Její vysoké tempo bohužel neudržela Tereza Zimovjanová, která se propadla až za třetí skupinu. Alžběta Hrušková přijela do druhého depa na 35. pozici.

Do běhu si Learmonthová odnesla náskok více než 20 vteřin před skupinou šesti pronásledovatelek. Z ní ale velmi rychle vypálila Flora Duffyová, která se už v prvním ze čtyř okruhů dostala na první místo, které si bezpečně hlídala až do cíle. Na druhou příčku se propracovala aktuální mistryně světa Georgia Taylor-Brownová z Velké Británie, která na vítězku ztratila 1:38. Pro třetí místo a životní úspěch si došla Nizozemka Maya Kingmaová, největší překvapení závodu. Na čtvrté příčce pak dokončila dlouho vedoucí Britka Learmonthová.

„Cyklistika pro mě byla opravdu hodně náročná – jsou tu kopce, jsou tu kostky... Bylo důležité nepolevit a po celou dobu se soustředit na svůj výkon. Kolo mě stálo hodně sil, kvůli jejich absenci pak byl hodně náročný taky běh. Z vítězství mám ale velkou radost i proto, že se jednalo o můj teprve druhý letošní závod a první na olympijské distanci,“ řekla Flora Duffyová s odkazem na to, že v letošním roce se kvůli epidemii koronaviru konal pouze jediný závod mistrovství světa (minulý týden v Hamburku) a jediný závod Světového poháru (ještě před vypuknutím epidemie v Austrálii). 

Nejlepší Češkou byla skvěle běžící Petra Kuříková, která pod modrou oblohou a po modrém koberci finišovala na 12. příčce. Tereza Zimovjanová zakončila fantasticky rozjetý závod na 25. místě. Alžběta Hrušková si do výsledkové listiny zapsala 35. příčku.

„Cyklistická část mě stála hodně sil, protože karlovarská trať je ve své náročnosti naprosto jedinečná. Těch 10 kilometrů běhu mi pak přišlo úplně nekonečných,“ říkala v cíli Petra Kuříková.

„Přes roušku to není příliš vidět, ale hodně se teď usmívám. Z 12. místa jsem nadšená, mám opravdu velkou radost,“ smála se v cíli.

Nejkrásnější i nejnáročnější trať
Po plavecké části (1500 metrů) ve volnočasovém areálu Rolava se při cyklistice (40 km) závodníci přesunuli do lázeňského centra, kde sedmkrát vystoupali na Zámecký vrch, díky kterému je trať v Karlových Varech považována za nejtěžší ve světovém triatlonovém kalendáři. V srdci lázeňského města se pak konal také závěrečný běh (10 km).

Výsledky
Světový pohár, Karlovy Vary, 13. září
Muži: 1. Vincent Luis (FRA) 1:52:14, 2. Vasco Vilaca (POR) 1:52:20, 3. Jelle Geens (BEL) 1:52:34 … 29. František Linduška 1:56:35, 39. Jan Volár 1:58:36, 46. Radim Grebík 2:02:31, 47. Tomáš Zikmund 2:04:43
Ženy: 1. Flora Duffyová (BER) 2:05:17, 2. Georgia Taylor-Brownová (GBR) 2:06:54, 3. Maya Kingmaová (NED) 2:07:07 … 12. Petra Kuříková 2:09:33, 25. Tereza Zimovjanová 2:13:28, 35. Alžběta Hrušková 2:22:57, Vendula Frintová nedokončila

Kompletní výsledky zde


Zdroj: Michal Včeliš

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy