Karlovy Vary: Světový pohár ovládl Nygaard-Priester a Derronová

Už popáté přivítalo lázeňské centrum Karlových Varů prestižní závod Světového poháru triatlonistů. Ve fantastické atmosféře, kterou vytvořily tisícovky fanoušků, zvítězili Němec Nygaard-Priester a Švýcarka Derronová. Z jedenácti českých reprezentantů si při závodu CITY TRIATHLON Karlovy Vary nejlépe vedl Jan Volár na 15. místě.

dezinfekce

Nádherné lázeňské centrum Karlových Varů přivítalo účastníky olympijských her, elitní světové triatlonisty i jedenáctku českých reprezentantů. Čekalo je 1500 m plavání v jezeře areálu Rolava, 40km cyklistika se sedmi tvrdými výjezdy na Zámecký vrch, které dělají z karlovarského závodu jeden z nejtěžších olympijských triatlonů na světě. A nakonec absolvovali 10km běh vedoucí po kolonádách podél říčky Teplá.

V závodě mužů vybíhal jako první z vody rolavského jezera Maďar Márk Dévay. Nejlepší plavecký výkon z Čechů předvedl David Martin, který se pak stejně jako Jan Volár a Radim Grebík dostal na kole do druhé cyklistické skupiny čítající 25 triatlonistů. Na čele přitom jezdila s více než půlminutovým náskokem skupina čtyř uprchlíků, ve které byli kromě Dévaye ještě Japonec Hojo, Ital Crociani a Portugalec Silva.

V běžecké části zaplatili všichni členové vedoucí čtyřčlenné skupiny vysokou daň za cyklistickou část, která je stála výrazně více sil než členy početné druhé skupiny, a začali propadat pořadím. Vítězství si vynikajícím běžeckým výkonem zajistil Němec Lasse Nygaard-Priester, který finišoval v čase 1:53:31. Jako druhý doběhl do cíle Brit Grant Sheldon a bronz si z Karlových Varů odváží Maďar Csongor Lehmann.

„Pro mě je to jednoznačně největší vítězství v kariéře! Byl to teprve můj druhý závod Světového poháru a hned se mi podařilo získat vítězství,“ smál se po závodě Priester.

„Ohromně jsem si ten závod užil. Byla tu skvělá atmosféra, hodně náročná trať a podél ní stála spousta fanoušků.“

Z trojice českých závodníků ve druhé skupině si pro nejlepší umístění doběhl Jan Volár, který obsadil 15. pozici.

„V posledních letech se mi tu nedařilo, tak doufám, že jsem to dnes prolomil. I když plavání mi tu zase nevyšlo, protože jsme se hodně mlátili. A cyklistika je pro mě v kopcích náročná, když mám přes 80 kilo,“ říkal Jan Volár.

„I když je pravda, že tu v letošním roce pár nejlepších lidí chybělo, tak startovní pole bylo kvalitní a snad ten dnešní výsledek ukazuje, že už patřím do širší světové špičky a když budu takto pokračovat, prosadím se i na větších závodech,“ dodává.

Jen o jedenáct vteřin horší byl Radim Grebík, který finišoval jako devatenáctý.

„Na běžeckém výkonu se sice podepsaly zdravotní komplikace, které jsem měl, ale myslím, že jsem to s nimi docela zvládl,“ řekl Grebík.

„Oproti loňskému roku i minulým závodům je to pro mě výsledkový i výkonnostní posun, za který jsem moc rád. Mám velkou radost i ze všech českých výsledků tady,“ řekl dále. 

Pro své nejlepší umístění v závodech Světového poháru si doběhl David Martin na 29. příčce. Konečnou 42. příčku si ze třetí cyklistické skupiny zajistil Lukáš Červenka. Tomáši Zikmundovi patří ve výsledkové listině 45. pozice, Tomáš Kříž je v ní na 50. místě. Filip Václavík doběhl při své premiéře ve Světovém poháru na 52. místě.

České ženy se trápily
Ze čtyř českých reprezentantek, které figurovaly na startovní listině, proběhla cílem na zaplněném Divadelním náměstí jen jediná. Dvojnásobnou vítězku závodu Vendulu Frintovou nepustilo na start onemocnění. A smůla se českých barev držela i při závodě samotném. Nejlépe z nich vyplavala Tereza Zimovjanová, která se na kole dostala do druhé cyklistické skupiny, už při přejezdu do lázeňského centra ale spadla a zničený ráfek kola ji neumožnil pokračovat.

Petra Kuříková jezdila na kole ve třetí skupině, ve které se pohybovala na 17.-25. místě, po čtvrtém ze sedmi cyklistických okruhů ale odstoupila kvůli silné bolesti hlavy, která ji trápila už od startu.

Z českých triatlonistek tak zůstala v závodním poli pouze Alžběta Hrušková, která šla z vody s minutovou ztrátou na nejrychlejší plavkyně. Při cyklistické části se pohybovala okolo 30. místa – do druhého depa přivedla na 31. pozici skupinu pěti závodnic. Cílem proběhla na 33. příčce.

„Karlovarský závod je nádherný a jsem moc ráda, že se na nás přišlo podívat tolik lidí, ale zároveň jsem hrozně zklamaná, protože jsem dneska neměla z čeho brát a vůbec nevím, jak jsem se dostala do cíle,“ řekla po svém výsledku zklamaně.

Vítězství si z Karlových Varů odváží Švýcarka Julie Derronová, která šla z vody na 15. pozici, ale na kole se brzy propracovala do vedoucí skupiny. Ta při příjezdu do druhého depa čítala 13 triatlonistek. Ze druhého depa vystřelila jako osmá, rychle se dostala na čelo, kde nejprve sváděla souboj s Italkou Seregniovou, ale dokázala se osamostatnit a poslední okruh už běžela sama. Zvítězila v čase 2:06:57.

Zezadu se k ní v běžecké části přibližovala Japonka Ai Uedaová, která převedla famózní běžecký výkon, za který sklidila obrovské ovace a díky kterému se posunula ze 13. pozice na stříbrnou! Bronz patří Italce Biance Seregniové.

Výsledky
Světový pohár, Karlovy Vary 12. září
Muži:
1. Lasse Nygaard-Priester (Něm.) 1:53:31, 2. Grant Sheldon (V.Brit.) +34, 3. Csongor Lehmann (Maď) +41… 15. Jan Volár +2:07, 19. Radim Grebík +2:18, 29. David Martin +4:40, 42. Lukáš Červenka +7:48, 45. Tomáš Zikmund +8:20, 50. Tomáš Kříž +9:21, 52. Filip Václavík +12:28, Jan Čelůstka nedokončil
Ženy: 1. Julie Derronová (Švýc.) 2:06:57, 2. Ai Uedaová (Jap.) +24, 3. Biana Seregniová (It.) +35 … 33. Alžběta Hrušková +14:20, Petra Kuříková a Tereza Zimovjanová nedokončily

Kompletní výsledky - viz zde.

Den předtím, tj. v sobotu 11. září se v Karlových Varech konal Český pohár v olympijském triatlonu, který je součástí třídenní akce CITY TRIATHLON Karlovy Vary. Celkovými vítězi se stali Filip Tlamka a Heidi Juránková, kteří tak zároveň vybojovali tituly juniorských mistrů ČR.

Karlovarský závod se uskutečnil jako předposlední díl Českého poháru, při kterém ale mohli účastníci sbírat body jen v rámci svých věkových kategorií. Závodilo se ovšem i o dorostenecké a juniorské tituly.

Závodní pole s více než 230 triatlonisty rozdělili pořadatelé do dvou startovních vln, aby si závod vedoucí nejhezčími místy lázeňského centra maximálně užili. Plavecká část (700 m) se odehrála ve volnočasovém areálu Rolava, odkud se závodníci na kolech (20 km) vydali do historického centra, kde absolvovali tři okruhy s náročným výjezdem přes Zámecký vrch. Běh (5 km) je pak zavedl na druhou stranu Karlových Varů k Císařským lázním.

Po doběhu první startovní vlny byli nejrychlejší Filip Michálek s Michaelou Štěrbovou. Ovšem jen do chvíle, než do cíle doběhli první triatlonisté z druhé vlny. Těmi byli junioři a dorostenci závodící o české tituly, které nezastavil ani déšť, který jim na rozdíl od první vlny komplikoval závod.

Mezi ženami ve druhé vlně šla jako první z vody Kateřina Mičková, kterou ale brzy dojely další české reprezentantky. Mezi nimi i Heidi Juránková.

„Cyklistika mě stála docela hodně sil, protože mám karbonové ráfky a čelisťové brzdy, takže jsem z kopce jela do zatáček pomaličku a opatrně. Na rovinách a v kopcích jsem musela holky dojíždět. Do běhu jsme pak šly společně, ale nechtěla jsem nechat rozhodnutí do sprintu, tak jsem ve druhém okruhu holkám nastoupila a udržela to do cíle,“ popsala Juránková, za kterou si pro stříbro doběhla Dana Přikrylová a pro bronz Kateřina Mičková, která tak zároveň získala dorostenecký titul.

Pro Juránkovou se jednalo o speciální vítězství.

„Jsem strašně šťastná! Nejenže to je pro mě první pohárové vítězství i v součtu se ženami, ale zároveň to pro mě byl poslední juniorský závod v životě a navíc ještě v Karlových Varech, kde jsem doma. Podél celé trati jsem měla strašně moc fanoušků,“ smála se.

Mezi juniory šel první z vody Jakub Marek, jen pár vteřin za ním ale vbíhala do depa skupina dalších českých reprezentantů. Na kole tak zpočátku jeli společně.

„Klukům se ale nechtělo moc jet, tak jsem to zkusil sám. Po chvíli se ke mně docvakli David Eliáš s Davidem Korousem a jeli jsme společně. Z druhého depa jsem pak vybíhal druhý s přibližně desetivteřinovou ztrátou, ale rychle jsem se dostal na první místo a udržel ho,“ popsal svůj vítězný závod Filip Tlamka.

Také pro brněnského juniora se jedná o první pohárové vítězství v životě v součtu s mužskou kategorií. Druhá příčka patří Davidu Eliášovi, který si díky tomu odváží z Karlových Varů, dorostenecký titul. Třetí byl další dorostenec David Korous.

Výsledky
CITY TRIATHLON Karlovy Vary, 11. září
Muži:
1. Filip Tlamka 1:00:57, 2. David Eliáš +27, 3. David Korous +58
Junioři:
1. Filip Tlamka 1:00:57, 2. Lukáš Juránek +2:19, 3. Jakub Marek +2:48
Dorostenci:
1. David Eliáš 1:01:24, 2. David Korous +30, 3. Jakub Homola +1:31
Ženy:
1. Heidi Juránková 1:08:53, 2. Dana Přikrylová +11, 3. Kateřina Mičková +18
Juniorky:
1. Heidi Juránková 1:08:53, 2. Dana Přikrylová +11, 3. Alena Srogoňová +2:35
Dorostenky:
1. Kateřina Mičková 1:09:11, 2. Kateřina Hadravová +1:42, 3. Emma Ryšávková +4:36

Kompletní výsledky - viz zde.


Zdroj:  Michal Včeliš





Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy