Karlovy Vary: V knihovně proběhlo vyhlášení výtvarné soutěže

V prostorech depozitáře Krajské knihovny Karlovy Vary se konalo slavnostní vyhlášení výtvarné soutěže pro žáky základních škol s názvem „Vybuduj si svůj depozitář“. Úkolem soutěžících bylo jakoukoliv výtvarnou technikou ztvárnit nový depozitář krajské knihovny a zároveň správně zodpovědět 10 otázek umístěných přímo na objektu depozitního skladu.

dezinfekce

V úvodu vyhlášení výsledků soutěže se účastníci dozvěděli z úst ředitele knihovny a následně také zástupců Odboru řízení projektů Krajského úřadu Karlovarského kraje mnoho zajímavých informací o tom, jak vůbec budova depozitáře vznikala a perličky, jež provázely realizaci tohoto velkého a zásadního projektu. Poté byli zástupci jednotlivých škol vyzváni k prezentaci vlastních výtvorů, průběhu příprav a vlastní tvorby jednotlivých depozitářů.    

Cenu pro nejlepší výtvor získal kolektiv čtenářského kroužku “Babinec” z 9. B ZŠ Konečná v Karlových Varech, na druhém místě se umístil kolektiv Pavla Hrysze a 3. místo a Čestné uznání získaly kolektivy Základní a střední školy Karlovy Vary. „U všech prací jsme ocenili zejména originalitu použitých materiálů, vítěznému týmu se hodila třeba krabička od sirek nebo brčka. Děti dokázaly vyrobit i detaily, jako je například požární schodiště,“ popsal jednotlivé modely ředitel Knihovny Vratislav Emler. Kromě věcných cen si účastníci prohlédli i prostory depozitáře. Mimo jiné si zkusili práci s posuvnými regály a zjistili, jak musí knihovník zpracovat knihu, aby ji čtenář našel.     

Podobu budovy depozitáře, kterou oživují nevšední barevné prvky, vytvořil architekt Miroslav Míka z Mariánských Lázní, samotnou stavbu provedla společnost Metrostav. Náklady na výstavbu depozitáře činily 120,4 milionu korun včetně DPH, potřebné vybavení přišlo na necelých 16,5 milionu korun. Jednalo se hlavně o speciální pojízdné regály, které mají 22 kilometrů úložných polic, ale také software a hardware pro ukládání dat a další zařízení. Na projekt získal dotaci ve výši téměř 105 milionů korun Karlovarský kraj, a to prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu.


Zdroj: Krajské listy


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy