Karlovy Vary: Sekvence času představuje Pavel Janouškovec (TV Západ)

Od 12. července do 12. září 2021 představuje Galerie Green House v Karlových Varech výstavu obrazů plzeňského malíře, grafika a fotografa Pavla Janouškovce z cyklu výstav „ Sekvence času“. V úvodu vernisáže zahrál na kytaru Vladimír Babnič.

dezinfekce

"V jeho obraze z cyklu Uhelný revír doslova kumuluje vše. Jsou tam záběry - záznamy velkých těžebních strojů. Stejně tak ty široké, hluboké prolákliny. Je tam patrná i zničená země. To hluboké, ekologické násilí i závan, a to je důležité, i závan jakéhosi nového pochopení problematiky enviromentálních otázek čili otázek životního prostředí hodného člověka 21. století. A to je ten důležitý moment, který nám vlastně také zpřístupňuje tuto tak dramaticky poznamenanou krajinu," uvedla kurátorka výstavy Petra Janouškovcová.

Pro svoji letošní samostatnou výstavu z cyklu výstav „Sekvence času“, vybral Pavel Janouškovec převážně nová díla vznikající v období let 2020 a 2021, která vznikla v rámci "covidové" izolace, kdy pandemie zcela ochromila chod naší společnosti, stagnoval pohyb ve městech, ale příroda tvořila dál své proměny barev a světla v čase, jako by se jí problémy civilizace netýkaly, jela si dál svým rytmem ročních období a přinášela tak autorovi v tomto čase sociální izolace nevyčerpatelný zdroj inspirace a námětů pro jeho tvorbu. Jeho předchozí výstava v našem regionu se uskutečnila v Kynšperku nad Ohří. 

Autor studoval v letech 1977 – 1983 v ateliéru akademického malíře Jaroslava Šindeláře a Jiřího Patery. Od roku 1984 pravidelně vystavuje na celé řadě samostatných výstav nejen v České republice, ale i v zahraničí (USA, Belgie, Holandsko, Německo atp.), dále také na celé řadě skupinových výstav jako například: Pocta Vincentovi, Klatovy v Galerie U Bílého jednorožce, International Group Exhibition, Brunssum, Holandsko, Euro - Arts 99, Schimveld, Belgie, Kolorismus, Jiří Patera a jeho škola v Galerii města Plzně nebo na Mezinárodní výstavě akvarelů v Indonésii. Podrobnosti o dalších výstavách i zajímavosti z autorova díla najdete na webových stránkách www.janouskovec.eu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy