Karlovy Vary: Rekrutační středisko přivítalo zájemce o studium (TV Západ)

Den otevřených dveří Krajského vojenského velitelství v Karlových Varech proběhl v sobotu 17. února. Armádní specialisté z rekrutačního střediska v Plzni přijeli podat informace o studiu pobočky vojenské školy v Sokolově. Ta se otevře na již na podzim, a zájemci tak mají nejvyšší čas na rozhodnutí.

dezinfekce

Studium je bezplatné.

„Armáda všem studentům hradí veškeré náležitosti. Rodiče se podílí pouze ze 40 % na stravě. Co se týče ubytování, ošacení, studijních pomůcek, tak to všechno platí armáda,“ uvedl nadpraporčík Tomáš Klasňák, náčelník rekrutačního střediska Plzeň.

Obor elektrotechnika je otevřen i pro dívky. Studium bude probíhat v sokolovské Integrované střední škole technické a ekonomické. 

„Je to klasický obor jako na normální civilní škole. Studenti se budou učit češtinu, matematiku, tělocvik. Elektrotechnika pak spočívá v technických oborech zaměřených na elektroniku, elektrotechniku vojenských zařízení a vojenské techniky,“ popsal rekrutér.

Na některé speciální výcviky budou studenti dojíždět do mateřské školy v Moravské Třebové. Ve výškové budově vedle školy pak budou studenti ubytováni na internátě. A to i ti z regionu. Získají řád a využít budou moci celou řadu volnočasových a sportovních aktivit. Počítá se i s výukou cizích jazyků. Všichni budou nosit stejnokroje. 

„Perspektiva, protože studenti, kteří zdárně dokončí tuto střední školu, mohou pak nastoupit na vysokou vojenskou školu, obor vojensko-technický, nebo mohou být zařazeni přímo na pozici jako voják z povolání v Armádě České republiky. Samozřejmě studenti nejsou vázáni tím, že by museli dále pokračovat v Armádě České republiky, v ozbrojených složkách. Mohou poté pokračovat v civilním sektoru, v daném oboru, který si sami zvolí. Studenti nejsou vázáni armádě žádnými finančními postihy. Je to na jejich rozhodnutí, jestli dále budou pokračovat jako vojáci z povolání, jak už jsem se zmínil – studiem na vojenské vysoké škole nebo budou pokračovat v civilním sektoru,“ zdůraznil Klasňák.

Škola v Sokolově přijme mezi 30-35 studenty. Zájemců je hodně, ale přihlásit se je možné ještě tento týden – do 22. února. 

„Musí nás kontaktovat, rekrutační pracoviště. Telefonní kontakty na všechna rekrutační pracoviště jsou na našich stránkách kariera.army.cz. Dále všichni studenti, kteří budou mít zájem o tuto školu, musí podstoupit lékařské vyšetření v některé z našich vojenských nemocnic, ať už to bude v Praze, Brně nebo v Olomouci. Na základě toho, když zdárně podstoupí vyšetření, tak musí udělat přijímací zkoušky, a poté budou vybráni do daného oboru,“ doplnil Klasňák.

V současné době se intenzivně pracuje na rekonstrukci internátních prostor. Počítá se s tím, že pokoje budou mít vlastní sociální zařízení. V dalším roce se podle plánů otevře další obor. Celkově by po čtyřech letech mohlo v Sokolově studovat až 150 zájemců z celé republiky.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 20.02.2018 09:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy