Karlovy Vary: Loach a Laverty převzali Křišťálové glóby

„Poprvé jsem byl v Karlových Varech myslím v roce 1967 a to tu vládla optimistická atmosféra. Když jsem se vrátil v roce 1970, nálada se podstatně změnila. O to pro mě bylo důležitější, že nám festival tehdy udělil hlavní cenu za film Kes, který jsme natáčeli v srpnu 1968, a při tom jsme poslouchali zprávy o tancích v Praze,“ zavzpomínal významný britský režisér Ken Loach.

dezinfekce

V pondělí dostal v Karlových Varech Křišťálový glóbus znovu, tentokrát za mimořádný přínos světové kinematografii a spolu se svým dlouholetým scenáristou Paulem Lavertym. I ten díky milovníkovi československé nové vlny Loachovi získal osobní vztah k našemu filmu.

„Když jsem se s Kenem seznámil, řekl mi, ať se podívám na Ostře sledované vlaky. Díky němu jsem vlastně váš film objevil,“ uvedl Laverty před promítáním snímku Sladkých šestnáct let, který se odehrává v Glasgow.

Z tohoto skotského města pochází i sám scenárista, což je slyšet na jeho přízvuku.

„Někdy si říkám, kolik vět mi Ken za těch posledních dvacet let vlastně rozuměl. Možná proto naše spolupráce trvá tak dlouho,“ zavtipkoval Laverty.

Loache rozhodnutí karlovarského festivalu ocenit oba tvůrce velmi kvitoval.

„Film je o spolupráci. Nejlepších věcí vždycky dosáhneme v týmu,“ uvedl režisér, s tím, že chce, aby i jeho filmy odrážely ideje solidarity a vzájemné podpory. 


Zdroj: kviff

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy