Karlovy Vary: Lidé posnídali ve stylu fair trade (TV Západ)

V sobotu dopoledne se na mnoha místech celé republiky uskutečnila tzv. Férová snídaně. V Karlovarském kraji se lidé sešli na osmi místech.

dezinfekce

„To celkově probíhá asi ve 160 městech na celém území České republiky. Dnes je mezinárodní den fair trade, takže je to na podporu fair tradeových producentů a celé myšlenky - výrobci potravin vyrábějí potraviny, které jsou od nich vykupovány za férové ceny. Není to tak, že jsou pod tlakem velkoobchodů, velkořetězců, kteří stlačují cenu. Zemědělci z toho následně nemají nic nebo na to někteří i doplácí a musí prodávat pod cenou. Snaží se např. vykupovat v zemích třetího světa kávu přímo od producentů, banány přímo od producentů, které se pak dováží do Evropy. Jsou sice možná o trošku dražší, ale je tam zase ta myšlenka, že pomáháme přímo v tom místě těm lidem,“ vysvětlil spoluorganizátor akce Richard Kubíček.

Příchozí, kteří se setkali v parku u Alžbětiných lázní, ochutnávali nejrůznější dobroty. Ty byly vyrobené z místních zdrojů od lokálních výrobců i návštěvníků akce.

„A spoustu věcí co, kdo upeče, co, kdo uvaří, záleží na každém z účastníků. Zapojí se vlastně každý, kdo tu myšlenku chce podpořit. Je to dané tak, že my jsme jenom ti, kteří poskytují prostor. Každý něco přinese, dá to na stůl a pak všichni společně snídáme - vyměňujeme a ochutnáváme co, kdo jiný udělal,“ popsal Kubíček.

S návštěvností akce byli organizátoři spokojení.

„Na Karlovy Vary super. Karlovy Vary jsou malé město, takže se všichni tak trošku známe min. „od vidění“. Je zde hodně dětí. To jsou děti, kteří jsou z lesní školky ze Svatošských skal. Takže maminky a děti se znají odtamtud a pak vlastně komunita lidí, co se tak nějak různě potkáváme,“ dodal spoluorganizátor.

Férové snídaně se konají od roku 2011. Hlavním pořadatelem je česká nevládní organizace NaZemi, která se zabývá podporou fair trade, vzděláváním a vedením kampaní v oblasti aktuálních globálních a rozvojových témat. Férovou snídani pořádá ve spolupráci s Fairtrade ČS. Více informací najdete na stránkách www.ferovasnidane.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy