Karlovy Vary: Galerie umění připravila výstavu Dnes přilétli špačkové

I přesto, že jsou nadále uzavřené všechny krajské kulturní instituce, našli pracovníci Galerie umění Karlovy Vary způsob, jak v této nelehké době představit veřejnosti aktuální výstavu Vladislava Mirvadla – Dnes přilétli špačkové. Aby se galerie opět přiblížila svým příznivcům a milovníkům umění, je v její výloze nainstalována obrazovka, na které si mohu zájemci výstavu prohlédnout.

dezinfekce

Autor děl Vladislav Mirvald se narodil v Záluží u Mostu, ale jeho život je spojován spíše s Louny, kde vyučoval a tvořil. Byl členem Klubu konkretistů, skupiny Křižovatka a okruhu Nové citlivosti. Jeho geometrické kresby vznikaly ještě v době analogové a dnes asi neexistuje nikdo, kdo by se podobné dokonalosti bez počítače odvážil. Krajina je v jeho díle vždy přítomna jako základní vibrace. Stromy, voda, mraky, skály a vratiče jsou projevem přírodní síly, jež se projevuje i v autorově geometrické práci. Krajiny navíc korespondovaly s ostatními Mirvaldovými zájmy, s rybařením a fotografováním, byly jeho součástí, jeho deníkem. Na zadní strany kartonů, které pomaloval, si často psal poznámky, komentoval počasí a přírodní jevy, jako když počátkem února z jihu přiletěli špačci – odtud také pochází název úvodní malby a celé karlovarské výstavy.

Výstava byla připravena ve spolupráci s Museem Kampa v rámci stého výročí narození Vladislava Mirvalda (1921-2003). Byl to autor racionálního přístupu v umění a fascinujících geometrických maleb a kreseb. Výstava se zaměřuje také na Mirvaldův přístup ke krajině, její uspořádanosti, rodící se z chaosu vyvažováním a řádem.

Výstava bude k vidění až do 11.4.2021.

Více informací - zde.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy