Karlovy Vary: Do města míří olympijští medailisté

Olympijští medailisté, mistři světa, evropští šampioni… Ve středu zveřejněná startovní listina Světového poháru v triatlonu udělala z karlovarského závodu jednu z nejnabitějších sportovních akcí tohoto roku!

dezinfekce

„Tak kvalitně obsazený závod český triatlon nikdy nezažil!“ říká Vladimír Malý, ředitel CITY TRIATHLONU Karlovy Vary, který se uskuteční 11.-13. září.

S výjimkou olympijských her se největší triatlonové hvězdy obvykle potkávají pouze na závodech série Mistrovství světa (World Triathlon Series), na akcích Světového poháru se pak představují z úzké špičky spíše jednotlivci. Kvůli epidemii koronaviru ovšem utrpěl závodní kalendář Mezinárodní triatlonové unie (ITU) obrovské rány, kvůli nimž závodníci změnili své plány. 

CITY TRIATHLON Karlovy Vary totiž bude teprve druhým závodem po téměř půlroční koronavirové pauze.

„Týden před námi se koná velmi prestižní závod série mistrovství světa v Hamburku, odkud se osmdesát procent závodního pole přesune k nám do Karlových Varů. Doufali jsme, že po dlouhé pauze budou mít triatlonisté hlad po závodech a budou mít zájem k nám přijet, v tak nabité pole jsme ale ani nedoufali,“ říká Vladimír Malý. 

Startovní listina v tuto chvíli není uzavřena, národní federace mají ještě několik dnů na to, aby její podobu ovlivnily, ani to by ovšem nemělo hvězdnou sestavu výrazně ohrozit.

„V mnoha případech máme účast potvrzenou nejen od jednotlivých národních asociací, ale také od samotných závodníků,“ dodává ředitel karlovarského závodu.

Pět Čechů v souboji se světem

Na startovní listině nechybí ani zástupci českého triatlonu, v kategorii mužů figuruje na startovní listině Jan Čelůstka. V kategorii žen pak Tereza Zimovjanová, Iveta Fairaislová, Petra Kuříková a zejména Vendula Frintová, vítězka posledních dvou ročníků karlovarského závodu. 

Letos ji ovšem čeká o poznání větší konkurence. V ženské startovní listině najdete třeba jména:
    • Flora Duffy (Bermudy): celková vítězka série mistrovství světa (2015 a 2016);
    • Katie Zaferes (USA): aktuální světová jednička a loňská vítězka série mistrovství světa;
    • Jessica Learmonth (V. Británie): loni druhá v sérii MS, mistryně Evropy (2017);
    • Taylor Spivey (USA): aktuálně třetí žena světového žebříčku. 

Podobně hvězdné je také startovní pole mužů, ve kterém figurují například:
    • Jonathan Brownlee (V. Británie): stříbro a bronz z olympiády, mistr světa z roku 2012;
    • Vincent Luis (Francie): vítěz série mistrovství světa z loňského roku;
    • Mario Mola (Španělsko): vítěz série mistrovství světa z let 2016, 2017 a 2018;
    • Javier Gómez Noya (Španělsko): 5x mistr světa (2008, 2010, 2013-15), stříbro z olympiády;
    • Kristian Blummenfelt (Norsko): vítěz finále MS (2019), světový rekordman na střední trati;
    • Fernando Alarza (Španělsko): aktuální trojka světového žebříčku.

Kompletní startovní listiny najdete zde.

Světový pohár jako vrchol závodního víkendu
Světový pohár se v Karlových Varech uskuteční v neděli 13. září a bude vrcholem celého závodního víkendu. Předcházet mu bude páteční Český pohár žáků v triatlonu, na který naváže sobotní GEIS Baby Duathlon, při němž závodí v duatlonu nejmenší děti. Odpoledne se pak uskuteční závod Českého poháru, který je otevřen výkonnostním i rekreačním sportovcům. Ti budou závodit na distancích 750 metrů plavání, 20 km cyklistika, 5 km běh. Čekají je přitom stejně krásné tratě vedoucí lázeňským centrem, na jaké se v neděli postaví elita při závodě Světového poháru. 

Ten odstartuje plaváním ve volnočasovém areálu Rolava (1500 metrů), při cyklistické části najedou závodníci do lázeňského centra, kde absolvují sedm okruhů (40 km). Při běžecké části pak absolvují 10 km. Druhé depo i cíl se budou nacházet na Divadelním náměstí, kde bude také připravena tribuna a velkoplošná projekce pro diváky.

Dopolední závod mužů odstartuje v 10:00, ženy se na trať vydají v 15:00. ČT Sport bude po celý den připravovat z obou závodů přímé vstupy.

Více informací o závodu najdete zde.


Zdroj: Michal Včeliš

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy