Karlovarský kraj: Zprávy 27. týdne 2018 (TV Západ)

Vysílání 2.7. - 6.7. 2018 1. Cheb: Kdo se představil na festivalu FIJO 2018? (TV Západ)

dezinfekce

Hudební festival dechových souborů FIJO 2018 představilo zajímavé soubory z domova i zahraničí. V sobotu 30. června ráno od 9 hodin se konal tradiční průvod městem. Za velkého zájmu veřejnosti se postupně představilo 14 těles.

Jako první se představil dánský dívčí orchestr Helsingor Pigegarde - Elsinore Girls Marching Band. Historie tělesa se začala psát v roce 1957 z iniciativy učitelky tance Ellen Bagerové. Přísnou až vojenskou disciplínu vtiskl hudebnímu uskupení major Hansen, který jej vedl 19 let. V současnosti má sbor 120 členek a 8 dobrovolníků. Koncertuje po celém světě na řadě prestižních akcí. 

Jako druhý městem prošlo Sdružení dechového orchestru mladých Zlín. Orchestr vznikl v roce 1946 v tělovýchovné jednotě Sokol orchestr Dechová hudba mladých, který založil jeho dlouholetý dirigent a umělecký vedoucí pan Karel Trávníček. Současným dirigentem a uměleckým vedoucím orchestru je pan Libor Mikl se svými spolupracovníky Petrem a Tomášem Černochovými. Nedílnou částí orchestru jsou 3 skupiny mažoretek a twirlerů ve věku od 5ti do 25ti let a taneční skupina pod vedením sester Aleny a Anny Krčmářových.

Z horkého Kypru přijel do Chebu orchestr s předlouhým názvem - Youth Band of Limassol Music Society a Majorettes Group of the Girl Guides Association of Cyprus. Soubor, který se si zopakoval účast na festivalu z roku 2010 přicestoval i s roztleskávačkami.

Nepoměrně blíže to měl Dechový orchestr mladých ZUŠ Tachov. Tento padesátičlenný orchestr s tradicí od roku 1976 podniká každoročně podniká řadu vystoupení doma i v zahraničí. U zrodu orchestru stáli: tehdejší ředitel LŠU František Trobl a první kapelník Václav Hoppe spolu s učiteli dechového oddělení. Současný dirigent Josef Kadlec vede orchestr již od r. 1982.

Maďarský soubor z města Móri vznikl v roce 1981 z dětí místní hudební školy a z německého menšinového sdružení. Na počátku se účastnili místních festivalů, slavností a sponzorských oslav. Do Chebu přivezli i dudáka, který si vysloužil velký potlesk.

Dechový orchestr mladých ZUŠ Fryderyka Chopina v Mariánských Lázních vznikl v roce 1969. Zakladatel Václav Nováček předal v roce 1981 dirigentskou taktovku Mgr. Jaroslavu Zímovi. V roce 2000 se ujal vedení orchestru Josef Koreis. Od roku 1973 se staly nedílnou součástí orchestru  mažoretky. Po zakladatelce paní Karle Šedivé byla více než třicet let vedoucí paní Eliška Sudová. Po Barbaře Mikyskové, Nele Výborné je v současné době v čele Mgr. Petra  Koreisová.  Mezi nejvýznamnější úspěchy orchestru patří absolutní vítězství v norském Hamaru nebo 1. místa v německém Bambergu a Trieru.

Polsko bylo na festivalu FIJO zastoupeno Wrzesińska Orkiestra Dęta, který funguje více než 20 let. Vášeň tvorby hudby sdílí asi 60 mladých lidí a dirigent kapely Jacek Rybczyński. Orchestr již získal řadu prestižních ocenění a ocenění udělených během soutěží v Polsku i v zahraničí. Orchestr se věnuje také filmové hudbě, jazzu a klasické hudbě.

Dechový orchestr mladých ZUŠ Krnov byl založen v roce 1961 Karlem Dospivou, který u orchestru působil až do roku 2010. Aktuálně má orchestr cca 60 členů a stále si drží vysokou uměleckou úroveň. Od roku 2011 je uměleckým vedoucím a hlavním dirigentem orchestru jeho bývalý hráč a současný učitel Základní umělecké školy v Krnově pan Luděk Tlach, pod jehož vedením orchestr nedávno oslavil již 56. výročí svého založení. Soubor z Krnova doprovodily Majorettes Kynšperk nad Ohří. Soubor byl založen již v roce 1972. Od roku 1980 je choreografkou a trenérkou paní učitelka Mgr. Jaroslava Danešová, pod jejímž vedením patří kynšperské mažoretky ke špičce v České republice i v Evropě. V soutěžích na mistrovstvích Evropy vybojovaly řadu titulů mistryň a vicemistryň Evropy.

Dalším zahraničním účastníkem, který se v Chebu představil byl Academy Parade Band. Orchestr ze severní Itálie z malého města Caronno Pertusella. První hudební vystoupení absolvoval již v roce 1896. Těleso tvoří pět desítek členů mezi 11 až 70 lety. Publikum hudebníci zaujali i výběrem repertoáru, ve kterém se objevily i rockové písně.

Bohemian Marching Band ze Sokolova založil v březnu 2015 Robert Kučera, který oslovil pár svých kamarádů z Kynšperského a Sokolovského orchestru. Měl myšlenku, že nechce opět hrát standardní dechovou hudbu, kterou hraje spousta jiných kapel, ale že se chce u hraní hlavně bavit a hrát oblíbené hity pro všechny generace lidí. V repertoáru nechybí Michael Jackson, Lady Gaga, Deep Purple, ale i filmové hity jako jsou Hey, Baby nebo Policejní akademie či Četník ze Saint Tropez.

Slovensko zastoupil na přehlídce Dychový orchestr a mažoretky z Nové Dubnice. U zrodu tělesa stál v roce 1975 tehdejší ředitel Lidové školy umění Štefan Baláž, který si vychoval z řady hudebníků dirigenta Vratislava Hruboša. Za dirigentskou taktovkou se vystřídali také páni Štefan Vlk, Michal Ševčík a Leoš Staněk, který se později stal i uměleckým šéfem. V roce 1977 byla založena taneční skupina mažoretek a vytvořili tak s orchestrem neoddělitelnou součást. Členy souboru jsou žáci základních, studenti středních a vysokých škol, ale také pracující muzikanti, kteří v tomto souboru vyrostli. Uměleckým vedoucím souboru je Antonín Maděra. Mažoretky vede Zuzana Balážová a Zuzana Plšková.

Až z dalekého uralského Nižního Tagilu přicestoval POP - WIND ORCHESTRA Tagil Band. Soubor je držitelem řady ocenění z ruských a mezinárodních soutěží a festivalů. "Tagil Band" vznikl v roce 1992. Ředitelem skupiny je od prosince 2010 Sergej Shmakov. 

Na závěr průvodu se představil Městský dechový orchestr Cheb, který funguje od roku 1958. Špičkový soubor získal velkou řadu mezinárodních úspěchů, poslední je zatím loňské obhájení Zlatého pásma na světové soutěži v americkém Palm Springs. Jako jediný orchestr z České republiky je Městský dechový orchestr Cheb členem World Asociation of Marching and Show Bands. Průvodu se účastnili také Veteráni MDO Cheb, včetně mažoretek od juniorek až po veteránky.

Festival vyvrcholil nedělní společnou show ve FIJO Aréně na náměstí Krále Jiřího. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy