Karlovarský kraj: Soutěž dopravních policistů

Dne 30. května 2019 si dopravní policisté z Karlovarského kraje měřili své síly v soutěži o nejlepšího dopravního policistu. Soutěží se zde také o to, který dopravní inspektorát nebo krajské družstvo získá putovní pohár Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje. A o co se vlastně také soutěžilo? Nejlepší tři dopravní policisté dostali skleněnou pamětní plaketu, finanční odměnu podle jejich umístění a věcné dary, které věnoval Besip.

dezinfekce

Síly si policisté poměřili ve třech disciplínách. První z nich bylo vyplnění testů, které zkoumaly jejich znalosti z pravidel silničního provozu a dalších předpisů týkajících se policejní práce při dohledu nad silničním provozem. Poté soutěž pokračovala jízdou zručnosti. Disciplína obnášela například parkování, couvání nebo otáčení se ve vymezeném prostoru. Poslední disciplínou bylo řízení křižovatky. Policisté museli ukázat, zda ovládají pokyny k řízení provozu v praxi.

Při poslední disciplíně museli být policisté velice opatrní a všímaví. Řidiči totiž bohužel neznají pokyny policistů, a tedy je často nerespektují. Neznalost řidičů pokynů policisty může být nebezpečné a v mnoha situacích může dojít k dopravní nehodě.

Víte, co jednotlivé pokyny policisty při řízení křižovatky znamenají?
1) Když stojí policista k vám čelem nebo zády, musíte stát. Volno mají řidiči, ke kterým stojí policista bokem. Policista také často rukou naznačuje řidičům, že mohou jet.

2) Co řidiči vůbec neznají, je, pokud stojí policista se vztyčenou paží či směrovkou. Tento pokyn znamená zákaz vjetí do křižovatky. Je to to samé, jako by na semaforu svítila červená. Tento pokyn policista používá při změně směru jízdy nebo při střídání dvou policistů v řízení křižovatky.

3) Pokud vám policista dává pokyn kýváním ruky nebo gesty, že můžete jet, uposlechněte jeho pokynů. V řadě případů se stává, že i přesto řidiči zůstanou stát na hranici křižovatky a tím zbytečně zdržují provoz.

Nejlepším dopravním policistou, který se umístil na prvním místě, byl vyhlášen pprap. Jan Holinka z oddělení silničního dohledu odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje. Na druhém místě se umístil pprap. Vojtěch Moucha, ze stejného oddělení a na třetím místě se umístil pprap. Josef Bílek z dopravního inspektorátu územní odbor Sokolov. Jako vítězné družstvo bylo vyhlášeno oddělení silničního dohledu odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje, již zmíněného pprap. Jana Holinky a pprap. Vojtěcha Mouchy, kteří kromě plakety, kterou si mohou ponechat, obdrželi i putovní pohár Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje. Tito dva policisté zároveň postupují do celorepublikové soutěže.

nprap. Mgr. Soňa Podlahová

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy