Karlovarský kraj pomohl k zachování dostupnosti primární zdravotní péče v Perninku a okolí

Karlovarský kraj se intenzivně věnuje podpoře zacílené na získání nových praktických lékařů, které se snaží k příchodu do kraje motivovat řadou benefitů. Aktuální problém řešil hejtman Karlovarského kraje v horské oblasti Perninku a okolí. Stávající lékař se chystá ukončit svou praxi a hrozilo, že obyvatelé tak nebudou mít zajištěnu základní zdravotní péči. Obrátil se proto na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (dále VZP), která se tak začala problémem zabývat.

dezinfekce

„I přesto, že dostupnost primární zdravotní péče je zcela v kompetenci pojišťoven, nechtěli jsme nechat obyvatele Perninku a obcí v okolí v nejistotě, co nastane od nového roku, kdy stávající lékař ukončí svou praxi. Jsem si plně vědom toho, že zejména v horských oblastech regionu je velmi náročné sehnat nového praktického lékaře. Upozornil jsem na tuto situaci náměstka Všeobecné zdravotní pojišťovny a apeloval na nutnost rychlého řešení situace,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek.         

Na základě intervence ze strany Karlovarského kraje byla obec Pernink a její bezprostřední okolí, tedy obce Abertamy, Horní Blatná a Potůčky, mimořádně zařazena do nabídkového seznamu oblastí se zhoršenou dostupností zdravotních služeb v oblasti všeobecného lékařství, a to od 1. 9. 2023. To znamená, že nyní bude moci i v této oblasti nový lékař čerpat podporu od VZP ve výši 800 tisíc korun. Stejnou částkou přispěje Karlovarský kraj z tradičního dotačního programu na podporu vzniku a rozšíření ordinací praktických lékařů.           

Toto je velmi dobrá zpráva pro nového lékaře, MUDr. Danihela, který právě zvažoval otevření své ordinace v Perninku od 1. ledna příštího roku. Nebývá obvyklé, že si praktický lékař zvolí pro svou ordinaci právě horskou oblast, pacientů není tolik jako ve městě a zajištění péče o ně je zde složitější například z hlediska návštěvní služby. Proto jsme usilovali o to, aby nový praktický lékař měl motivaci zde svou praxi otevřít. Je pro nás velkou výhrou, že se nám jednání s pojišťovnou podařila dotáhnout do šťastného konce a lidé v Perninku a přilehlých obcích tak budou mít praktického lékaře, za kterým nebudou muset dojíždět do vzdálených měst,“ doplnil Petr Kulhánek. 

Zdroj: Krajské listy


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy