Karlovarsko: Prodejci nabízeli nejen padělky, ale také léky

Karlovarští celníci v boji proti prodeji padělků nepolevují, při kontrolách během září zajistili zboží za téměř 1,7 milionů korun.

dezinfekce

V rámci kontrolní činnosti se zaměřili na prodej zboží, jež porušuje práva duševního vlastnictví, a ochranu spotřebitele. Kontroly provádějí nejen na tržnicích, ale i v kamenných prodejnách v celém regionu. 

V průběhu měsíce září při 12 kontrolách zajistili celníci v karlovarském regionu více než 1 000 kusů zboží, jež vykazovalo znaky padělků, čímž by mohlo dojít k porušení práv duševního vlastnictví. Ve většině případů se jednalo o napodobeniny obuvi, textilu, kabelek, batohů, peněženek, nebo hraček. Hodnota zboží světoznámých značek vyjádřená v cenách originálních výrobků by dosahovala výše bezmála 1,7 milionů korun.

Celníci se také účastnili součinností akce se Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SUKL), při které během dvou kontrol pracovníci kontrolního ústavu zajistili v provozovnách a jejich skladech bezmála 800 kusů léčivých přípravků, k jejichž prodeji neměli prodejci příslušná povolení. 

Od ledna letošního roku zajistili příslušníci Celního úřadu pro Karlovarský kraj při více než 50 pozitivních kontrolách na tržnicích i v kamenných provozovnách téměř 7 700 kusů zboží v hodnotě přesahující 40 milionů korun.

Veškeré zajištěné zboží skončilo ve skladu celního úřadu. Případy byly předány k dalšímu řízení právnímu oddělení. Pokud by se prokázalo, že se jedná o padělky, hrozí pachatelům přestupku pokuta až do výše 10 milionů korun. V případě, že by se majitelé ochranných známek rozhodli využít tzv. zjednodušený postup, bude zboží zlikvidováno. Přestupky nelegálního prodeje léků řeší SUKL. Celníci budou v kontrolách nejen tržnic pokračovat i nadále.

Zdroj: Celní správa


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy