Karlovarsko: Fotopast zachytila ojedinělý výskyt kočky divoké

Fotopast v Doupovských horách zaznamenala na konci května s největší pravděpodobností výskyt kočky divoké. Oznámily to dnes Vojenské lesy a statky ČR (VLS), které lokalitu spravují, s tím, že se pokusí výskyt potvrdit sběrem biologického materiálu.

dezinfekce

Podle Vojenských lesů a statků byl výskyt zaznamenán na území vojenského újezdu Hradiště, bližší určení lokality však státní podnik spravující šest unikátních přírodních lokalit nebude zveřejňovat.

„Mohu potvrdit, že fotopast v honitbě Hradiště v rámci projektu zkoumání druhové rozmanitosti fauny v Doupovských horách zachytila výskyt šelmy. Podle obrázků se jedná velmi jednoznačně o kočku divokou, nyní se ještě pokusíme zajistit srst, abychom výskyt definitivně potvrdili,“ uvedl ředitel VLS Petr Král.

První výskyt šelmy zachytila fotopast 27. května a podle záznamů se jedná o kocoura. Lesníci VLS jej společně s biologem Jiřím Sochorem, který monitoring na Doupově pro lesníky smluvně zajišťuje, pokřtili Valdemar, pode svátku v den prvního výskytu.

Kočka divoká (Felis silvestris) žije na rozsáhlých územích Evropy, Afriky a Asie. Vyznačuje se šedo-hnědo-černou barvou srsti v rozličné barevné kombinaci. Váží většinou mezi 2 a 8 kilogramy a živí se především různými druhy hlodavců, ptáky, menšími plazy a obojživelníky.

V České republice se až na výjimky přirozeně nevyskytuje, ačkoliv k nám začíná pronikat z prosperujících populací v okolních státech, například z Bavorska. Více rozšířená je na Slovensku, kde žije několik set jedinců.

Doupovské hory na Karlovarsku poskytují této šelmě vhodné životní podmínky, protože jsou pro ni typické smíšené a listnaté lesy v podhůří nebo na vrchovinách. Teritorium, ve kterém se kočka divoká pohybuje, má rozlohu od 50 do několika set hektarů.

Video viz zde.


Zdroj: ekolist.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy