Karlovarská nemocnice by mohla od ledna provozovat traumacentrum

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch splnil svůj slib a prostřednictvím videokonference se spojil se zástupci Karlovarského kraje, vedením Karlovarské krajské nemocnice i s primáři karlovarské a chebské nemocnice a dalšími zdravotníky. Hlavními tématy se stal vznik traumacentra II. typu v karlovarské nemocnici, vzdělávání lékařů, financování péče i odměňování zdravotníků.

dezinfekce

„Podle informací pana ministra i zástupců ministerstva zdravotnictví a zdravotní pojišťovny by v našem kraji traumacentrum II. typu reálně mohlo být. Na podzim se bude vyhlašovat výzva pro předkládání žádostí a nyní se definují kritéria, která musí nemocnice splnit, aby traumacentrum mohla zprovoznit. Pokud karlovarská nemocnice všechny podmínky splní, mohla by traumacentrum II. typu začít provozovat od 1. ledna 2021. Byl by to pro nás velký krok kupředu v péči o občany našeho regionu. Další věc je, že například na fungování traumacentra je navázána na činnost letecké záchranné služby, která v našem kraji také zatím chybí," shrnul hejtman Petr Kubis.

Hovořilo se také o vzdělávání lékařů, přičemž ministr Vojtěch upřesnil, že se pracuje na návrhu, kdy by rezidenční místa pro nové lékaře do "okrajových" regionů byla zvýhodněna vyšší dotací, mohlo by jít až o 60 tisíc korun měsíčně. Krajský radní pro zdravotnictví Jan Bureš připomněl, že lékaři a další zdravotnický personál chybí i přesto, že kraj nabízí náborové příspvěky či stipendia pro vysokoškoláky, kraj přispívá i na specializační vzdělávání. Se zástupci ministerstva zdravotnictví se také dohodl, že na fakultách umožní větší informovanost o benefitech formou stipendií, které konkrétně Karlovarský kraj nabízí a diskutovat se bude i možnost, že by studenti posledních ročníků lékařských fakult povinně chodili na praxe do menších nemocnic.

Náměstkyně hejtmana Jana Mračková Vildumetzová se rovněž domluvila s ředitelem odboru vědy a lékařských povolání ministerstva zdravotnictví Zbyňkem Podhrázkým, že s podněty týkající se problémů chebské a karlovarské nemocnice se bude vedení KKN obracet přímo na něj, aby se řešení našlo co nejrychleji.


Zdroj: fb Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy