Jaké jsou povinnosti majitele psa?

Život se psem je plný radostných chvil, ačkoli pořízení mazlíčka není spojeno jen se zábavou. Jestli tohle zvažujete, pamatujte také, že existuje řada povinností, které musí majitel psa dodržovat, mimo jiné: držet osobní, právní odpovědnost za psa, zajistit adekvátní životní podmínky, uklízet psí exkrementy atd. Přečtete vice o tom, jaké má majitel psa práva a povinnosti.

dezinfekce

Uklízení po psech

Určitě víte, že po svém psu musíte uklidit - je to asi nejvýznamnější povinnost psího majitele a důvod slušnosti majitele. Výskyt psích exkrementů na chodnících, v plochách zeleně je největší na jaře když roztaje sníh a ukazují s všechny “překvápka”.

Když nebudete uklízet psí exkrementy, hrozí vám pokuta od městské policie, jde totiž o přestupek. Nelze pokrýt všechny městské vyhlášky - všechny města vydají své předpisy popisující základní povinnosti majitele psa. Co to znamená? Pravidla úklidu psích exkrementů může se lišit v jednotlivých obcích.

Každý držitel či průvodce psa měl by mít s sebou sáčky pro odstranění exkrementů. Několik měst „pejskařům“ vychází vstříc a umístí odpadkových košů na psí exkrementy, jejichž součástí jsou papírové sáčky k tomu určené. Pokud ve vašem okolí se také nenachází, kupte si vodítka pro psa, která mají držák na sáčky s exkrementy běžně prodávaný v obchodech s chovatelskými potřebami.

Majitel je odpovědný za chování psa

Pes není subjektem práva. Odpovědnost za psa nese osoba, které zvíře patří, tj. slovy zákona vlastník psa. Majitel nemá povinnost pouze vůči svému psovi, ale vůči celému svému okolí, kde se se psem pohybuje a ostatním lidem. Pokud pes způsobí nehodu, přebíráte za celý incident odpovědnost vy jako majitel bez ohledu na to, zda vás pes neposlouchal, utekl a nebo vběhl pod auto. To znamená, že cokoliv váš pes udělal, Vy musíte zaplatit za následky. Pokud v minulosti byly se psem problémy a majitel neučinil nic proto, aby k poruše zdraví osoby ve smyslu trestního zákona nedošlo, může být jeho jednání posuzováno jako nedbalostní trestný čin.

Kontrola během procházek

Stejně jako v případě uklízení exkrementů, všechny města mohou mít své regulace. Většinou volné pobíhání psů je sankcionováno. Majitel měl by držet psa na vodítku, a občas také pořídit pro něho náhubek (jde o nebezpečné plemena). Za porušení této povinnosti může majitel dostat pokutu od městské policie.

Dávejte pozor na psa také v lese. Měli byste pamatovat na vodítko pokud venčíte psa ve volné přírodě. Myslivecká stráž je oprávněna usmrtit v honitbě psy, kteří mimo vliv svého majitele během honitby pronásledují zvěř ve vzdálenosti větší než 200 metrů.

Jak správně pečovat o psa podle zákona?

Pes je závazek na celý život a musíte se o něho starat. Zohledněte, zda jste schopni mu poskytnout vše, co bude potřebovat. To znamená, že musíte vědět, jak pečovat o tohle psí plemeno, jak krmit čtyřnohého kamaráda a kolik pohybu mu zajistit.

Stanovisko ústřední komise pro ochranu zvířat nedoporučuje chov na řetězu, avšak toto stanovisko není právně závazné. Ačkoli pokud je pes držen na řetězu, je třeba, aby byl řetěz trojnásobně delší než tělo zvířete včetně ocasu. Nemělo by se také držet psa na řetězu pořad - měl být pravidelně denně venčen.

Uvedeno tady pouze část povinnosti majitele psa. Kromě toho je třeba pamatovat na pravidelné očkování proti vzteklině a péče o hygienu. Musíme se také snažit chránit mazlíčka  před veškerou bolestí a nemoci. Základem je zajištění čisté vody a správného krmiva pro psy, každodenně hraní a interakce s psem.

Redakce


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy