Jak vybudovat vlastní chytrou domácnost?

Chytrá domácnost již není pouhou futuristickou vizí budoucnosti. Za rozumné náklady dnes může mít chytrou domácnost prakticky každý. Technologii navíc můžete využít i k úspoře energie a v dlouhodobém horizontu se vám tak náklady mohou vrátit.

dezinfekce

1) Volba platformy

Může to znít na první pohled trochu překvapivě, ale jde o zcela logický krok. Hned na úvod byste si totiž měli ujasnit, jak budete chytrou domácnost ovládat. Na tomto poli dnes dominují vČR zejména firmy Google (Assistant) a Apple (Siri/HomeKit), sekunduje jim Amazon (Alexa).

Na základě platformy, kterou chcete využívat, si vybírejte jednotlivé komponenty chytré domácnosti. Zejména pokud používáte vdomácnosti primárně zařízení postavená na systému Android, měli byste problém ovládat prvky chytré domácnosti, které podporují pouze Apple HomeKit.

2) Konektivita

Dalším důležitým prvkem je propojení domácnosti. Nejčastěji jsou jednotlivé prvky připojeny pomocí WiFi kdomácímu routeru, další se připojují přímo ktelefonu pomocí Bluetooth. Pokud budete používat chytré prvky využívající WiFi vodlehlých částech domácnosti – například ve sklepě či garáži – ujistěte se, že zde máte pokrytí signálem.

3) Výběr prvků chytré domácnosti

Chytrá domácnost sice nebude stát miliony, ale jednotky až desítky tisíc si připravte. Pokud nemáte vlastní zdroje, projděte si dostupné úvěry.

Následuje již výběr konkrétních prvků chytré domácnosti. Mezi nejpopulárnější patří spotřebiče chytrého vytápění domácnosti. Například na jednotlivé radiátory můžete instalovat chytré hlavice stermostatem, díky kterým můžete jednak automaticky a jednak vzdáleně regulovat teplo vdomě či vjednotlivých místnostech.

Velmi často je chytrá domácnost využívána pro zabezpečení objektu. Chytré zámky, čidla, zvonky, kamery a detektory zabezpečí objekt proti zlodějům i nehodám. O nezvaných hostech či třeba požáru budete rychle informováni na chytrý telefon.

Zapomenout nesmíme ani na osvětlení, které posouvá chytrá domácnost na novou úroveň. Chcete vcelém domě rozsvítit či zhasnout stisknutím jediného tlačítka na telefonu? Chytrá domácnost vám to umožní.

Foto: https://pixabay.com/photos/smart-home-house-technology-3395994/

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 08.07.2021 13:32



5 +
 

Hlavní zprávy