Jak na designový obývací pokoj

Obývací pokoj je srdcem domova, místo, kde se schází rodina a přátelé, relaxujeme a trávíme volný čas. Jeho design má zásadní vliv na celkovou atmosféru interiéru a naši pohodu. Obývací pokoj je většinou místo, kam bereme návštěvy, a tak chceme mít tento pokoj moderní a příjemný.

dezinfekce

Jaký bude váš styl?

Nejprve si promyslete, jaký styl máte v obývacím pokoji rádi. Můžete se rozhodnout pro minimalistický, industriální, skandinávský, nebo třeba luxusní a klasický design. Stylů je opravdu hodně, ale je důležité, aby design odrážel váš osobní vkus a zároveň se hodil k celkovému charakteru domova. Při plánování nezapomeňte ani např. na materiál a barvu podlahy, stropní svítidla do obýváku, velikost obývací stěny apod.

Jak na barvy a osvětlení

Barvy mají velký vliv na náladu a atmosféru místnosti. Volte neutrální základní barvy na stěny, které lze snadno kombinovat s různými dekoračními prvky. Akcentní barvy pak můžete použít na polštářích, obrazech nebo drobných doplňcích

Osvětlení je klíčovým prvkem designu. Zvolte kombinaci lustru nebo bodovek, úkolového osvětlení (pro čtení nebo práci) a dekoračního osvětlení (např. stojací lampy). Stmívače umožní regulovat intenzitu světla podle aktuální situace. Pokud budete dělat velkou rekonstrukci, hodí se rozmyslet si, kde budou zásuvky, vypínače LED světel a osvětlení. Je dobré mít toto dopředu promyšlené, protože pak se rozmístění světel bude jen těžko měnit.

Na co nezapomenout

Rostliny jsou skvělým způsobem, jak zařadit do interiéru přírodní prvky. Květiny a zelené rostliny dodávají obývacímu pokoji živý a svěží vzhled. Můžete zvolit několik menších rostlin na parapet nebo mít i větší pokojovou rostlinu jako centrální prvek. Např. do hluchého místa, rohu, kam se nic jiného nevejde apod.

Oživte prostor pomocí dekorativních prvků. Kvalitní polštáře, deky, závěsy a koberce mohou přidat do místnosti útulný dojem. Umělecká díla, fotografie a zrcadla na zdi pak dodají prostoru osobnost a charakter.

Buďte originální

Nakonec je důležité, aby obývací pokoj odrážel váš osobní styl a zájmy. Přidání osobních předmětů, např. jako jsou rodinné fotografie, suvenýry z cest, nebo sbírka oblíbených knih, přidá do místnosti styl a vytvoří pocit domova.

Vytvoření designového obývacího pokoje vyžaduje promyšlení a pečlivý výběr prvků (můžete si na to pozvat i bytového designéra). Klíčové je najít rovnováhu mezi estetikou a funkčností, aby výsledný prostor splňoval vaše potřeby a zároveň byl vizuálně atraktivní.

Komerční sdělení. Zdroj fotografie: Pixabay.com

Autor: Mediální skupina Region24 Článek může obsahovat komerční sdělení.

Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vizovické Trnkobraní 2024

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024