Jáchymov: Stálá expozice v muzeu byla rozšířena o svítící minerály

Muzeum Karlovy Vary rozšířilo v muzeu Královská mincovna v Jáchymově stálou expozici minerálů o obnovenou expozici "svítících" minerálů. Expozici původně sestavil Dr. Jan Hloušek a obnovena byla ve spolupráci s mineralogem Dr. Jakubem Plášilem. "Svícení" minerálů způsobuje luminiscence.

dezinfekce

"Luminiscence soubor jevů, kdy látka, na základě dodání energie – ve formě různého druhu ozáření, zahřátí nebo i mechanického působení, vyzařuje přebytečnou energii nejen ve formě tepla, ale také formou viditelného světla. S luminiscencí se lze setkat nejčastěji u pevných látek – minerálů i syntetických chemických sloučenin.

Luminiscence vyvolaná ozářením objektu světlem se nazývá fotoluminiscence. Podle délky trvání se pak dělí na fluorescenci, která byla poprvé popsána i u minerálu fluoritu a trvá pouze po dobu ozáření, a fosforescenci. Ta trvá ještě nějakou dobu po ukončení ozáření. S fotoluminiscencí vyvolanou ultrafialovým zářením se setkáme například u aragonitu, fluoritu, kalcitu, scheelit, skelného opálu – hyalitu, willemitu a řady dalších, zejména uranových nerostů. Luminiscenci také vykazuje, a to díky uranovým barvám, poprvé na světě vyráběným v Jáchymově, tzv. uranové sklo," vysvětluje přírodovědec muzea Jan Matějů.

Expozice je běžně přístupná v návštěvních hodinách.

Zdroj: Lev Havlíček, PR Muzea Karlovy Vary

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy