Jáchymov: Pátrací akce po zbloudilé turistce

Pes na fotce se jmenuje Šuplík. Na mapě vedle je zaznamenán pohyb horských záchranářů v terénu. On a ještě jeden jeho psí parťák byli jediní, kteří měli z pátrací akce v noci z neděle na pondělí v okolí Jáchymova radost. Jak se totiž později ukázalo, pátračka byla zbytečná. Na vině byl, jako už letos poněkolikáté, vybitý mobil.

dezinfekce

Pojďme ale popořádku. V neděli těsně před půlnocí dostávají horští záchranáři výzvu od Policie ČR s žádostí o spolupráci při pátrání po zbloudilé turistce. Naposledy byla viděna v 11 hodin dopoledne, kdy se rozloučila s přáteli a vydala se sama se svým psem na výlet. Ztracená je tak už 13 hodin! Na místo okamžitě vyjíždějí členové HS v terénní technice a dva psi. Telefon pohřešované je nedostupný, není možné ho lokalizovat, plocha určená k propátrání, je obrovská. Horští záchranáři pátrají především na cestách v terénu a turisticky zajímavých místech, která jsou dostupná jen terénní technikou (rozhledny, skalní masivy, vyhlídky, poutní místa…). Předpokládaná místa výskytu prohledávají služební psi. Když ani po pěti hodinách není pátrání úspěšné, přerušuje dispečink policie akci do rána. Nad ránem pak přichází informace, že pohřešovaná dorazila sama zpět do místa ubytování.

Chytrý telefon, ve kterém měla jedinou mapu, se jí vybil, ztratila orientaci, vydala se špatným směrem a pak dokonce sešla z cesty ve snaze si trasu zkrátit. Setmělo se a ona se rozhodla přečkat v lese noc. Za rozbřesku pokračovala dál, našla silnici, zorientovala se a dorazila na chatu, kde byla ubytovaná. Poučení z této situace jsou dvě:

1. nabitý telefon by situaci vyřešil
2. papírová mapa má v batohu stále své místo.

"Dávejte na sebe na horách pozor," uvádí na svých facebookových stránkách Horská služba ČR


Zdroj: fb Horská služba ČR

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy