Jáchymov: Oslavy 500 let tolaru

Dne 9. ledna uplyne 500 let od okamžiku, kdy český zemský sněm povolil svým rozhodnutím Šlikům oficiálně ražbu tolaru v jáchymovské mincovně. Muzeum Karlovy Vary připravilo v rámci oslav slavnostní program, který se uskuteční 10. - 12. ledna v muzeu Královská mincovna v Jáchymově.

dezinfekce

V pátek 10. ledna začne program slavnostním zahájením a následně vystoupí pěvecký komorní sbor Rosa Coeli a Pouliční divadlo Viktora Braunreitera.

Začátek v 17 hodin.

V sobotu 11. ledna začne vernisáží v 15 hodin výstava "Od českého tolaru ke světovému dolaru." Výstava přibližuje vznik a vývoj řady tolarových měn v Evropě v 16. století.

Po vernisáži následuje přednáška prof. Petra Vorla "Z Jáchymova do celého světa, 500 let tolaru a dolaru." Petr Vorel, historik, numismatik a děkan Filozofické fakulty Univerzity Pardubice přiblíží evropský kontext vzniku jáchymovských tolarů na základě nejnovějších výzkumů. Vysvětlí úlohu tolarových mincí v celosvětovém obchodě s drahými kovy v raném novověku, způsob transferu této měnové jednotky na americký kontinent a vznik dolarového měnového systému po vzniku USA.

V neděli 12. ledna se uskuteční vědecká konference, na níž zazní pět referátů na témata Kupní síla tolaru v 16. století, Jáchymov - kolébka stříbrné mince tolaru a úloha jáchymovských báňských úředníků, Šlikovský hrádek Freudenstein, Montánní archeologie v okolí Jáchymova, Jáchymov na počátku své existence ad.

Konference je přístupná veřejnosti.

Začátek ve 14 hodin.

Zdroj: Lev Havlíček

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy