I letos inspektoři kontrolují farmářské trhy

Jednou z oblastí, které Státní veterinární správa (SVS) v rámci svého dozoru dlouhodobě kontroluje, je prodej potravin živočišného původu na farmářských trzích. V letošním roce, kdy start sezóny trhů zbrzdila a ovlivnila koronavirová epidemie, zatím provedli veterinární inspektoři na trzích zhruba stovku kontrol prodejců.

dezinfekce

Nějakou závadu zjistili u devíti procent z nich. Jelikož nechtěli prodejcům v nelehké situaci komplikovat život, zaměřili se především na plnění základních hygienických zásad prodeje, naopak kontroly plnění administrativních povinností dočasně omezili na minimum. Dne 11.6.2020 provedli veterinární inspektoři kontrolu farmářského trhu na Mírovém náměstí v Ústí nad Labem.

Inspektoři SVS opět zahájili kontroly trhů po jejich znovuotevření, které bylo umožněno po 20. dubnu, postupně. Minimálně do konce dubna situaci na otevíraných tržištích pouze monitorovali. Na základě pokynů vedení SVS kontroly probíhaly ve vstřícném duchu a zaměřovaly se především na případy, v nichž bylo na první pohled patrné porušení hygienických zásad, zejména ochrany potravin před kontaminací, teploty uchování, prodeje prošlých potravin či potravin zcela bez označení.

Mezi nejčastější zjištěné závady patřily nedostatky v dodržování pravidel správné výrobní a hygienické praxe. Mezi tato pochybení spadá například nedostatečná ochrana produktů vůči vnější kontaminaci či nedodržení teplotního řetězce. Druhým nejčastějším prohřeškem byly nedostatky v prokazování původu zboží a označování nabízených výrobků. V několika případech zjistila kontrola nedostatečné vybavení stánku pitnou vodou či problémy v čištění a sanitaci prodejní plochy.

„Úkolem kontrol bylo bezprostředně zajistit zdravotní nezávadnost nabízených produktů, naopak kontroly těch povinností, jejichž dodržování je důležité, nicméně nemají okamžitý vliv na zdraví spotřebitele, jsme odložili na pozdější období,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

„Od začátku června již probíhají kontroly ve standardním režimu,“ dodal.

V Ústeckém kraji v dosavadním průběhu letošního roku provedli veterinární inspektoři na farmářských trzích 17 kontrol. Závadu zjistili v jednom případě. Jednalo se o nedodržení teplot nabízených produktů. V současné době probíhá správní řízení, v jehož rámci bude uložena pokuta. V evidenci SVS a pod jejím dozorem je v současné době v kraji 36 tržišť.

Za celý loňský rok SVS provedla na trzích celkem 557 kontrol. Nějakou závadu zjistila u 80 z nich, tedy cca u 14 procent kontrol. Zatímco kontrol meziročně cca o stovku přibylo, procento kontrol se závadou se opět snížilo (v roce 2018 činilo zhruba 19 procent). Za zjištěné závady byly v roce 2019 uloženy pokuty za více než 480 000 Kč. Mezi nejčastější závady patřilo sestupně dodržování pravidel správné výrobní a hygienické praxe, nedostatky v označování výrobků, manipulace s nimi a nedostatečná sledovatelnost.

V souvislosti s farmářskými trhy SVS každoročně připomíná prodejcům i nakupujícím na takzvané „Desatero“ k prodeji na farmářských trzích, které shrnuje základní povinnosti prodejců a jejich zákazníky upozorňuje, na co si mají dát pozor - viz zde.


Zdroj: Státní veterinární správa 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 15.06.2020 16:00




0 +
 

Hlavní zprávy