Habartov: Základní škola připomněla osmičková výročí (TV Západ)

V pátek 23. listopadu se v Základní škole v Habartově slavil Den otevřených dveří. Národní barvy, červená, modrá a bílá vítaly příchozí už na plotě areálu. V oknech byly zdálky viditelné osmičkové letopočty.

dezinfekce

Přípravy, jejichž součástí byly nejrůznější akce, trvaly rok. 

„My jsme se na podzim 2017 rozhodli, že uděláme projekt, protože se blížilo 100leté výročí vzniku Československé republiky. Takže jsme se už na podzim roku 2017 rozhodli, že do toho projektu půjdeme. Projekty jsme začali postupně realizovat od února, března 2018. Připomínali jsme různá výročí – např. Mnichovskou dohodu, rok 1938, okupaci 1968, Remek v kosmu rok 1978 a další výročí. V říjnu jsme si připomněli 100leté výročí vzniku Československé republiky a dnes – 23. listopadu se snažíme veřejnosti prezentovat všechny naše projekty, které jsme dělali prakticky celý rok,“ popsal Václav Riedl, ředitel Základní školy v Habartově.

U příležitosti Dne otevřených dveří vydala škola pexeso, kde jsou zachyceny významné postavy české a československé historie. 

„To byla myšlenka slečny Herynkové, která přišla s tím, že bychom mohli udělat výstavu osobností 20. století. Začali jsme spolupracovat s panem grafikem Vomáčkou, který nám dal souhlas, abychom jeho kresby použili. Žáci polovinu portrétu domalovávali vlastními silami. Zde můžete vidět výsledek naší práce a abychom to zachovali pro návštěvníky, tak jsme z toho vytvořili pexeso, které si návštěvníci mohou odnést,“ vysvětlil Riedl.

U vstupu do pavilonu přivítaly návštěvníky hostesky s programem a Školním bulletinem. Děti mohly vyzkoušet soutěže a získat ceny.

„V tělocvičně probíhá soutěž – osmičkové dráhy, kde si každý návštěvník může vyzkoušet jízdu s autem na ovládání. Každý, kdo absolvuje tuto dráhu, dostane na památku medaili. Medaili k akci navrhl náš pan učitel Kysilka, který přišel s tímto návrhem,“ prozradil ředitel. 

Děti získávaly také nafukovací balonky s logem školy a sladkosti. Žáci se svými pedagogy připravili také dvě tématická vystoupení.

„Jedná se o situaci v Habartově v roce 1938, protože to je jediná historická událost našeho města, která se zapsala do dějin nějak výrazněji, že se i dnes o této akci učíme. V Habartově máme k roku 1938 muzeum. Kolega Aleš Plevka, dějepisář, si celkem logicky toto téma zvolil. Druhé představení jsem si dovolil vzít na starost já a je směřováno právě k 100letému výročí vzniku Československé republiky, kdy z žáky devátého ročníku se snažíme velice ve zkratce přítomným divákům ukázat, co vedlo ke vzniku Československé republiky,“ popsal Riedl. 

V jednotlivých třídách bylo možné navštívit dílničky. Malovaly se vlajky, vytvářela se písková mandala i Svatováclavská koruna a skládal se velký státní znak. V další dílně si lidé mohli vyzkoušet pečetění a tvorbu placek.

V učebně 6. B se bývalí deváťáci prezentovali projektem historie úspěchů sportovců na olympiádách. Lidé se také mohli dozvědět podrobnosti osmičkových projektů. Na chodbě byly k vidění nejen zmíněné portréty z nichž bylo vytvořené pexeso, ale také výtvarné práce žáků 7. A s motivy vývoje státní vlajky. 

V pavilonu B, kde se nachází první stupeň školy byla pro všechny otevřena kavárna s výbornými moučníky a recepty našich babiček. Hned vedle byla tvořivá dílna s ručními pracemi věnující se tehdejší módě a doplňkům. 

Na chodbě v přízemí byly k vidění nejen motivy první republiky, ale také stylizovaný přechod státní hranice. Z jedné ze šaten se stala cela 23/11 a kromě kvízu se návštěvníci například dozvěděli, co je vězeňský argot.

Velká papírová plocha s přáními pro republiku se rychle plnila vzkazy návštěvníků. V mezipatře zase byla k vidění myšlenková mapa a další výtvarné práce žáků. V prvním patře pak lidé prošli starou školou s dobovými pomůckami, lavicemi a knihami. Hity 60. let a hudba 20. století zněla z učebny jazyků a ze třídy 5. A se stala tzv. „Haraburďárna“ kde se podařilo shromáždit nemalé množství hraček a předmětů denní potřeby jako v Retromuzeu. 

Den otevřených dveří v Habartově by se nemohl uskutečnit bez všech, kteří se podíleli na jeho přípravách. Podle ředitele školy patří také poděkování městu, které poskytlo finanční podporu.


Komentáře

  • Před 6 roky

    Nádherné video a skvělá akce. Věřím, že úsilí bylo ohromné a chválím všechny zúčastněné. Toto video by se mělo promítat na seminářích pro učitele základních i středních škol. Přeji mnoho zdaru.

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy