Galerie umění hostí výstavu Františka Skály - Hnědá duha

Nespoutaná imaginace, poetická originalita, hravost, fantazie, humor, nadsázka, mystika nebo iracionalita – takto je možné charakterizovat malířskou tvorbu Františka Skály. Právě jeho obrazy, které vznikly v posledních třech letech, si mohou přijít zájemci prohlédnout do Galerie umění Karlovy Vary.

dezinfekce

František Skála je sochařem, malířem a ilustrátorem, který proslul zejména svými sochařskými objekty vytvořenými z nalezených předmětů, materiálů či úlomků. Těmito díly se velmi úspěšně prezentoval například v Rudolfinu nebo ve Valdštejnské jízdárně ale také v Karlových Varech.

Na obrazech Františka Skály naleznete tajemné bytosti, nejrůznější božstva, zázraky, dechberoucí krajinné scenérie, přírodní katastrofy, duchy, démony a další. Inspirací při tvorbě mu byly skalní malby, mytologie či přírodní pohromy.

Karlovarská výstava je nazvaná Hnědá duha, protože nové malby vznikaly nejčastěji nahnědlými a narezlými přírodními hlinkami, které nabízejí velké množství odstínů hnědé. Tyto přírodní pigmenty autor vlastnoručně sbírá na svých cestách přírodou. Malby ovšem nejsou jen hnědavé, barevná škála je pestřejší, ale výhradně přírodního charakteru (hlíny, rozemleté horniny, apod.).

Sály galerie jsou zaplněny různorodými malbami, někdy velkoformátovými plátny, někdy klasickými olejomalbami, někdy kombinovanými technikami v netradičních oválných formátech.

Výstavu si můžete přijít prohlédnout do 5. září 2021.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy