Františkovy Lázně: Vyjádření starosty města ohledně koronaviru

"Asi všichni čtete nyní hrůzostrašné zprávy z Františkových Lázní o šíření nákazy Covid 19. Média hledají senzaci, mohu to chápat, každopádně není vše uvedeno do kontextu. Tedy budu se to snažit, alespoň trochu, vysvětlit," uvedl starosta Jan Kuchař.

dezinfekce

"Dva dny poté, co se uskutečnila návštěva františkolázeňských podnikatelů u ministryně Dostálové s díky za pomoc lázeňství, spustila jihočeská ředitelka Krajské hygienické stanice, mimochodem politička a neúspěšná kandidátka na hlavní hygieničku ČR, hon na čarodějnice. Vyjádřením do místních jihočeských plátků vypustila poplašnou zprávu, která způsobila celorepublikové trasovani Františkových Lázní. Paradoxem je, že první lokalizovaný případ ve Františkových Lázních byl z Jindřichova Hradce, tedy právě z Jižních Čech. Ano, čísla jsou vysoká, ale je třeba zmínit, že jsou to nakažení, "kteří maji souvislost" s naším městem. Tedy se u nás ubytovali, poobědvali, dali si kávu atd.... Které z měst v ČR bylo tímto způsobem trasováno? Kolik ze současných 10.000 nakažených bylo například na Lipně, nebo v Českém Krumlově? To se bohužel nikdo nedozvíme. Dozvíme se ale tyto informace o Františkových Lázních, celkem zajímavé nemyslíte? Asi náhoda...," uvedl dále starosta města.

"Ale k číslům. Ve Františkových Lázních máme cca 5.000 lůžek. Jsme obsazení již od poloviny července na téměř na 100%. V Jižních Čechách  to zřejmě někomu vadí. Trasování  je prováděno zpětně, tedy v současné době je to číslo za cca 5 týdnu. Průměrná délka pobytu ve Františkových Lázních je 6,5 dne, tedy cca týden. Znamená to tedy, že u nás bylo ubytováno za tuto dobu cca 25.000 klientů, k tomu je třeba přičíst cca v průměru 500 denních návštěvníků, to je za 5 týdnů dalsich 17.500 lidí. Tzn. za posledních 5 týdnů, které jsme trasováni, prošlo Františkovými Lázněmi více jak 40.000 lidí. To je slušné číslo na 5,5 tisícové město. Dle statistiky trasování bylo nakaženo 200 lidí, které mají SOUVISLOST s naším městem. To je 0,5 %. Nikdo se ale také v médiích nezmínil, že mnoho lidí bylo lokalizováno v prvních dnech pobytu, tedy Covid si do našeho města již řrivezli. To ale nevadí, trasujeme přece Františkovy Lázně, tak jim to dáme na vrub," dodal Jan Kuchař.

"A Co dělal starosta? Každý den jednal s hygienou, komunikoval s podnikateli, zjišťoval aktuální stavy. V součinnosti s hygienou, podnikateli i ministerstvem zdravotnictví, zavedl veškerá doporučená opatření, která jsou hygienou brána jako plně dostatečná. Na sklad města zajistil 30.000 roušek, 1000 respirátorů a rukavic. Jsou k dispozici všem, kdo je potřebují... senioři, školky, školy, obchody, lázeňské domy, atd. Budu jen doufat, že panika, vyvolaná senzacechtivými médii, nezpůsobí ve Františkových Lázních ekonomický kolaps a z úspěšného turistického města neudělá mesto s 30% nezaměstnaností," řekl Kuchař.

"Pro všechny, kteří maji nyní potřebu vysílat nesmyslné zprávy: fungují lázeňské domy i jejich balneoprovozy, funguje Aquaforum,  restaurace i kavárny. Máme otevřené školy i školky. Venkovní kulturní akce pořádáme a máme stále téměř 300 ha parádních městských parků. Takže, pokud se k nám chystáte, opravdu nemusíte mít strach, počítejte pouze s omezeními v dimenzi celostátních opatření a přivezte si dobrou náladu," zakončil starosta.


Zdroj: fb Jan Kuchař



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy